Tur Planlaması ve Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1227701

I. Dağıtım kanallarının gelişmesi

II. Havayollarında fiyatların serbestleşmesi

III.  Paket turların turistik ürün maliyetlerini azaltması

IV. Sosyal medyanın yaygınlaşması

Yukarıda sıralananlardan hangisi/leri turizm endüstrisini büyüten ve turizm talebinin artışını hızlandıran faktörler arasında yer alır?


Yalnızca I

I ve II

II ve III

I, II ve III

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Turizm endüstrisini büyüten ve turizm talebini hızlandıran faktörler şöyle açıklanabilir :
• Dağıtım kanallarının gelişmesi ve herkes için erişilebilir hale gelmesi ile özellikle seyahat acentaları ve tur operatörleri daha yenilikçi ve rekabetçi ürünler, paketler sunmaya başlamıştır. Sunulan ürünler hem çeşitlilik açısından hem de ödeme kolaylıkları ve fiyat seçenekleri açısından zenginleşmiştir. Bu sayede farklı beklentiler ve imkanlara sahip tüketiciler için yeni fırsatlar ortaya çıkmıştır.
• Havayollarında fiyatların serbestleşmesi ile gelişen rekabetçi ortam, tüketicilere önemli fiyat avantajları sunmaktadır. Özellikle düşük maliyetli ve dolmuş (charter) havayolu sayısının artması seyahat olanaklarını arttırmıştır.
• Paket tur ile konaklama, ulaşım, gezi ve yeme-içme olanaklarının bir bütün olarak pazarlanması, özellikle az deneyimli tüketicilerin seyahat endişelerini azaltmıştır. Paket turun toptan satın alma sayesinde maliyetleri ve dolayısıyla satış fiyatlarını azaltması da gerçek (efektif) talebi geliştiren bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
• Turizm sektöründe değişen tüketici ihtiyaçları karşısında pazarda ortaya çıkan rekabet, işletmelerin büyümesine, yatay ve dikey bütünleşmeler ile güçlenmelerine neden olmuştur. Teknolojik yenilikler ile birlikte turizm piyasası değişmeye devam etmektedir.

Sosyal medyanın gelişimi bu faktörlerden biri değildir. Dolayısıyla sorunun cevabı D'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum