aof.sorular.net
Türev Araçlar
Türev Araçlar Deneme Sınavı
Türev Araçlar Deneme Sınavı Sorusu #1004606
Türev Araçlar Deneme Sınavı Sorusu #1004606
- Sözleşme Esnekliği
- Düzenleyici Çevre
- Şeffaflık
- Kredi Riski
Seçeneklerde yer alan ifadelerin hangisi/hangileri tezgâhüstü piyasaların özelliklerindendir?
I |
I ve II |
II ve III |
I, III ve IV |
I, II, III ve IV |
Yanıt Açıklaması:
Tezgâhüstü piyasaların önemli özellikleri, sözleşme esnekliği ve tezgâhüstü piyasalardaki düzenleyici çevredir. Aynı zamanda şeffaflık ve kredi riski dikkat çeken diğer özelliklerden olmaktadır. Bu açıklamadan da anlaşıldığı gibi Seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü tezgâhüstü piyasaların özelliklerindendir, dolayısıyla doğru cevap E’dir. Tezgâhüstü piyasaların özellikleri şöyle açıklanabilir:
- Sözleşme Esnekliği: Tezgâhüstü piyasaların en önemli avantajı sözleşme esnekliği olarak bilinmektedir. Tezgâhüstü piyasalarda bir müşteri kendi isteklerini karşılayacak bir türev sözleşmeyi düzenleyecek bir başka müşteri bulabileceğini düşünmektedir. 1980’li yılların başlarında tezgâhüstü piyasalar geliştikçe, geçmişte yaşanan anlaşmazlıklardan kaçınmak için yapısal düzenlemelere olan ihtiyaç gündeme gelmiştir. Uluslararası Swap ve Türev Ürünleri Birliği (ISDA) olarak adlandırılan Küresel Ticaret Birliği 1985 yılında kurulmuştur ve bugün ISDA’nın beş kıtada 37 ülkede 450 üzerinde üyesi (tezgâhüstü piyasada işlem yapan büyük bankalar) bulunmaktadır. ISDA’nın temel amacı türev işlemlerle ilgili uluslararası standartları belirlemek ve uyulması gereken yükümlülüklere açıklık getirerek belirsizliklerin azalmasını sağlamaktır. ISDA türev ürün dokümanları iki şekilde bulunmaktadır. “2000 ISDA tanımları ve Ekler” gibi dökümanlar, türev işlemler ile ilgili bir endüstri dili oluşturmaktır. “ISDA Ana Sözleşmesi” (Yerel para birimi) ve “ISDA Ana Sözleşmesi” (çoklu para birimi) gibi dokümanlarda ise mevcut sözleşmeler için metinler yer almaktadır. Eğer iki taraf birbirleri ile ilk tezgâhüstü piyasalar işlemini yapıyorlarsa ilk olarak ISDA ana sözleşmesini imzalamaktadırlar. Bu sözleşmenin amacı iki taraf arasında yerine getirilecek işlemlerin genel şartlarını belirlemektir. Tanımlar ve ana sözleşme ile taraflar arasında bireysel işlemler birkaç dakika içinde yapılır ve anlaşma sağlanır.
- Düzenleyici Kuruluşlar: ISDA standartları dışında, tezgâhüstü piyasalar düzensizdir. Tezgâhüstü piyasalarda şeffaflık ile ilgili argümanlar organize piyasalarda olanların tam tersi şeklindedir. Tezgâhüstü piyasalarda işlem yapanlar, işlemler üzerinde bir devlet müessesinin denetimine sahip değildir. Diğer taraflan, tezgâhüstü piyasalarda bir anda yeni türev enstrümanlar işlem görmeye başlayabilmektedir. Bu durumda organize piyasalara karşı bir rekabet avantajı sağlamaktadır.
- Şeffaflık: Piyasa şeffaflığı, piyasada işlem gören türev ürünler hakkında piyasaya verilen bilgilerin miktarını ifade etmektedir. Piyasalar fiyatlar, işlem hacimleri, açık pozisyon sayısı gibi bilgilerin kamuya açıklanmasının sağlandığı ölçüde şeffaftır.
- Kredi Riski: Organize piyasalardan farklı olarak tezgâhüstü piyasalarda işlem gören sözleşmeler, karşı tarafın yükümlülüğünü yerine getirmemesi olarak bilenen bir kredi riskini içermektedir. Tezgâhüstü piyasalarda işlem gören sözleşmelerde taraflar, bir aracı kurum veya kullanıcı (bankaya karşı bir firma gibi) ya da aracı kuruma karşı aracı kurum (bankaya karşı banka gibi) olmaktadır. Bu nedenle tarafların kredibilitesi simetrik değildir. Büyük bankaların kredibilitesi çok yüksek iken küçük firma ya da küçük bankaların kredibilitesi düşük olabilir. Kredi riskine maruz kalmamanın bir yolu, kredibilitesi yüksek olan taraflar ile sözleşme düzenlemektir. Diğer bir yolu ise karşı tarafın bir garantör vermesini sağlamaktır. Bu tür sözleşmelerde, firma garantör olan üçüncü tarafa bir prim ödemek durumundadır. Son olarak kredi riskini bertaraf etmek için karşı tarafın yükümlülüğünü yerine getirememesinin maliyeti sözleşme şartlarına dâhil edilebilir.
Yorumlar
- 0 Yorum