Türev Araçlar Deneme Sınavı Sorusu #1004582

  1. Arbitraj, bir malın farklı zamanlarda veya yerlerde, farklı fiyatlardan satılması sonucu risksiz olarak kâr sağlanmasını ifade eder.
  2. Arbitraj işlemi yapan yatırımcıya da arbitrajcı denmektedir.
  3. Arbitraj, yatırımcılar için etkileyici bir stratejidir; bu nedenle yatırımcılar, arbitraj fırsatı yakalamak için zamanlarının büyük bir bölümünü ayırabilmektedir.
  4. Arbitraj işleminde alım satımlar, düşük fiyat yükselip, yüksek olan fiyat düşüp eşit hâle gelene kadar devam etmektedir.
  5. Tek fiyat kanunu, finansal enstrümanlardan oluşan eşit kombinasyonların tek bir fiyata sahip olması gerektiğini ifade etmektedir.

Arbitraj ve tek fiyat kanununa ilişkin seçeneklerde yer alan ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?


V

I ve II

II, III ve IV

I, II, III ve IV

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Arbitraj, bir malın farklı zamanlarda veya yerlerde, farklı fiyatlardan satılması sonucu risksiz olarak kâr sağlanmasını ifade eder. Bir başka ifade ile arbitraj zaman veya mekân farklılığından yararlanarak risksiz gelir elde edilmesi olayıdır. Bu işlemi yapan yatırımcıya da arbitrajcı denmektedir. Arbitrajcı malı fiyatların düşük olduğu yerden alarak yüksek olduğu yerde satıp kâr etmeyi amaçlamaktadır. Arbitraj, yatırımcılar için etkileyici bir stratejidir; bu nedenle yatırımcılar, arbitraj fırsatı yakalamak için zamanlarının büyük bir bölümünü ayırabilmektedir. Alım satımlar, düşük fiyat yükselip, yüksek olan fiyat düşüp eşit hâle gelene kadar devam etmektedir. Günlük hayatımızda pek çok alım-satım yaparız. Bazen iki farklı yerde iki farklı fiyat ile satılan bir ürünü almaya çalışırız. Örneğin, İnternetten satışı yapılan bir bilgisayar ile bir teknoloji mağazasında satılan aynı ürünün fiyatları farklı olabilir. Bu farklılık neden ortaya çıkmaktadır? Bunun pek çok nedeni olabilir; örneğin teknoloji mağazası daha uzun bir garanti süresi önerebilir ya da İnternetten satış yapan firmadan daha iyi servis sunabilir. Ancak bazen de fiyat farklılığı varmış gibi görünse de bu farklılık gerçek olmayabilir. Örneğin, ortaya çıkabilecek iki farklı durum olduğunu varsayalım.

Eğer 1. durum ortaya çıkarsa A1 varlığının fiyatı 100 $ olacaktır; 2. durum ortaya çıkarsa A1 varlığının fiyatı 80 $ olacaktır. 1. durumda A2 varlığı 50 $, 2. durumda A2 varlığı ise 40 $ olacaktır. A1 varlığının 2 adet A2 varlığına eşit olduğu açık olarak görülmektedir. Diğer bir deyişle A2 varlığından iki adet alarak A1 varlığından 1 adet alındığı durumdaki sonuçları elde ederseniz. Şimdi diyelim ki A1 varlığı 85 $’a satılıyor. Bu durumda A2 varlığının fiyatı ne olacaktır? A2 varlığının 41 $ olduğunu düşünelim. Bu durumda 82 $ ödeyerek 2 adet A2 varlığından alabilir ve A1 varlığından bir adet aracı kurumdan ödünç alarak açığa satabi lirsiniz. A1 varlığının açığa satılması demek, onun fiyatı olan 85 $’ı alacaksınız demektir ve bu durumda net nakit akışınız 3 $ (85 $ - 82 $) olacaktır. Gerçek durum ortaya çıktığında ise 2 adet A2 pay senedini satıp A1’deki kısa pozisyonunuzu kapatmak için ihtiyaç duyduğunuz nakdi elde edebilirsiniz. Bu işlemde hiçbir risk almadan 3 $ kâr elde etmeniz mümkündür. Peki bu durumda, A1 ve A2 varlıklarının fiyatı eşitlenene kadar, A2 varlığının fiyatını yükselten ve A1 varlığının fiyatını düşüren mekanizma nedir? Bu mekanizma “tek fiyat kanunu” olarak bilinmektedir. Tek fiyat kanunu A2 varlığının fiyatının A1 varlığının fiyatına eşit olacağını söylemez. Tek fiyat kanunu, finansal enstrümanlardan oluşan eşit kombinasyonların tek bir fiyata sahip olması gerektiğini ifade etmektedir. Bu durumda, Tek fiyat kanununa göre 2 adet A2 varlığı ile 1 adet A1 varlığının fiyatı birbirine eşit olması gerekmektedir. Bu açıklamalardan da anlaşıldığı gibi,  arbitraj ve tek fiyat kanununa ilişkin seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü doğrudur, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum