Türev Araçlar Deneme Sınavı Sorusu #756934

Takas odası ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Takas odası borsanın bir tamamlayıcısıdır.

Takas odası futures işlemlerinde bir aracı gibi faaliyet göstermektedir.

Takas odası, her işlemde tarafların performansını garanti etmez.

Bir takas odası üyesi takas odasında teminat hesabına sahiptir.

Takas odasının asıl görevi gün boyu gerçekleşen tüm işlemleri takip ederek her bir üyesinin net pozisyonunu hesaplamaktır.


Yanıt Açıklaması:

Takas odası borsanın bir tamamlayıcısı olup futures işlemlerinde bir aracı gibi faaliyet göstermektedir. Takas odası, her işlemde tarafların performansını garanti etmektedir. Takas odasının asıl görevi gün boyu gerçekleşen tüm işlemleri takip ederek her bir üyesinin net pozisyonunu hesaplamaktır. Nasıl bir yatırımcı aracı kurumda teminat hesabı bulunduruyorsa, bir takas odası üyesi de takas odasında teminat hesabına sahiptir. Bu takas teminatı olarak adlandırılmaktadır. Takas odası üyelerinin teminatı da yatırımcıların teminatında olduğu gibi gün sonu kazanç ve kayıplarına göre izlenmektedir. Ancak takas odası üyesinde orijinal teminat bulunmakla birlikte sürdürme teminatı bulunmamaktadır. Her işlem günü, her sözleşme için hesap dengesi, orijinal teminat dolaşımdaki sözleşme sayısı kadar olmalıdır. Sonuçta, gün boyunca yapılan işlemlere ve fiyat hareketlerine bağlı olarak takas odası üyesi gün sonunda teminat hesabına fon aktarmak durumundadır. Aynı zamanda bu zamanlarda hesabından para çekme hakkına sahiptir. Takas odası üyesi olmayan aracı kurumlar, takas odası üyesi olan bir üye ile bir teminat hesabına sahip olmalıdır.

Doğru cevap C'dir çünkü C şıkkındaki bilginin doğrusu şudur: "Takas odası, her işlemde tarafların performansını garanti etmektedir." 

Yorumlar
  • 0 Yorum