Türev Araçlar Deneme Sınavı Sorusu #1004590

  1. Vadeli piyasalar, riskini düşürmek isteyen yatırımcılar ile riskini artırmak isteyen yatırımcılar arasında risk transferinin gerçekleşmesini sağlar.
  2. Türev ürün fiyatları, dayanak spot varlıkların fiyatları ile ilişkili olduğundan, türev ürünler spot ürünlere sahip olan yatırımcıların riskini düşürmek ya da artırmak amacıyla kullanılabilirler.
  3. Vadeli işlem piyasalarında riskini düşürmek için işlem yapan yatırımcılara riskten korunan yatırımcılar (hedger) denilmektedir.
  4. Vadeli işlem piyasalarında risk alarak işlem yapan yatırımcılara ise spekülatör denilmektedir.
  5. Vadeli işlem piyasalarında riskten korunan yatırımcıların karşısında spekülatörler bulunmaktadır.
  6. Spekülatörler, pay senedi ve tahvillerin yanı sıra spekülasyon amaçlı olarak türev ürünleri de kullanabilmektedir.

Risk yönetimine ilişkin seçeneklerde yer alan ifadelerin hangisi/hangileri doğrudur?


I

I ve III 

II, IV, V ve VI

I, III, IV, V ve VI

I, II, III, IV, V ve VI


Yanıt Açıklaması:

Türev ürün fiyatları, dayanak spot varlıkların fiyatları ile ilişkili olduğundan, türev ürünler spot ürünlere sahip olan yatırımcıların riskini düşürmek ya da artırmak amacıyla kullanılabilirler. Vadeli işlem piyasalarında riskini düşürmek için işlem yapan yatırımcılara riskten korunan yatırımcılar (hedger) denilmektedir. Vadeli işlem piyasalarında risk alarak işlem yapan yatırımcılara ise spekülatör denilmektedir. Örneğin, yatırımcı spot bir varlığı satın alıp bir gelecek sözleşmesi satarak maruz kaldığı riski düşürebilir. Eğer varlığın fiyatı düşerse gelecek sözleşmesinin fiyatı da düşecektir. Yatırımcı daha sonra gelecek sözleşmesini daha düşük fiyattan satın alarak en azından spot piyasadan ettiği zararı telafi etme imkânı bulabilmektedir. Bu tür bir işlem riskten korunma (hedge) olarak bilinmektedir. Daha önce bahsedildiği gibi yatırımcılar farklı risk tercihlerine sahiptir. Bazıları riske karşı daha toleranslıdır. Ancak yatırımcıların tümü kabul edilebilir bir risk seviyesinde yatırım yapmak ister. İşte vadeli piyasalar, riskini düşürmek isteyen yatırımcılar ile riskini artırmak isteyen yatırımcılar arasında risk transferinin gerçekleşmesini sağlar. Vadeli işlem piyasalarında riskten korunan yatırımcıların karşısında spekülatörler bulunmaktadır. Spekülatörler, pay senedi ve tahvillerin yanı sıra spekülasyon amaçlı olarak türev ürünleri de kullanabilmektedir. Bu açıklamalardan da anlaşıldığı gibi, risk yönetimine ilişkin seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü doğrudur, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum