Türev Araçlar Deneme Sınavı Sorusu #1019258

Aşağıdakilerden hangisi 1973 yılında kurulan Chicago Opsiyon Borsası'nın (CBOE) yarattığı kazanımlar arasında yer almaz?


Opsiyonlar için merkezi bir pazar yeri yarattı

Opsiyon sözleşmelerinin şartlarını ve kurallarını standardize etti

Opsiyon kullanımında azalmaya sebep oldu

Takas odasını uygulamaya soktu

Opsiyon alıcısının, satıcının kredi riskine karşı güven yarattı


Yanıt Açıklaması:

1973 yılında, opsiyon dünyasında devrim yaratan bir değişiklik yaşandı. Dünyanın en eski ve en büyük future borsası olan Chicago Ticaret Dairesi, pay senetleri üzerine işlem yapan opsiyon borsalarını organize etti. Kurulan borsaya Chicago Opsiyon Borsası (CBOE) adı verildi. İlk satın alma opsiyonu işlemi 26 Nisan 1973 yılında yapılmaya başlandı ve ilk satma opsiyonu (put option) işlemi de Haziran 1977 yılında ilave edildi.

CBOE, opsiyonlar için merkezi bir pazar yeri yarattı. Opsiyon sözleşmelerinin şartlarını ve kurallarını standardize etmek suretiyle likiditeyi sağladı. Başka bir deyişle daha önce sözleşme yapan yatırımcılar, vadeden önce opsiyonları almak ya da satmak suretiyle orijinal pozisyonlarını kapattı. Daha da önemlisi, CBOE, takas odasını da uygulamaya sokarak sözleşme alıcılarını garanti altına almış oldu. Böylece, tezgâhüstü piyasanın aksine, opsiyon alıcıları, satıcının kredi riskine karşı daha fazla endişe duymamaya başladılar. Bu durum opsiyonları daha çekici hâle getirmeye başladı.

Yorumlar
  • 0 Yorum