Turizm Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #881981

Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


İki ülkenin aynı para kullanımı sonucu oluşan döviz kuru oranı, seyahat ve turizm talebi üzerinde etkili olan ve önemli parasal etkiler meydana getiren bir faktördür.

Turizm hareketine katılan ülkeler için, yalnızca o yerdeki fiyatlar değil, aynı zamanda turist gönderen ülke ile kabul eden ülkelerdeki karşılaştırmalı (nispî) fiyat farklılıkları da turizm talebi açısından önemlidir.

Eğer, turist kabul gönderen ülkedeki fiyat aynı kalırsa ve turist gönderen ülkenin para birimi nispî olarak değer kazanacak olursa, turist gönderen ülke vatandaşları tarafından ev sahibi ülkenin ürün ve hizmetleri daha fazla talep edilecek, sonuçta turizm talebi artabilecektir.

Reel döviz kurunun düşmesi, yerli mal ve hizmetleri, yabancı mal ve hizmetlere göre pahalılaştırarak ithalatı (döviz giderini) arttırır, yükselmesi ise tersine yerli mal ve hizmetleri yabancı mal ve hizmetlere göre ucuzlatarak ihracatı (döviz geliri) teşvik eder.

Reel döviz kuru ile döviz giderleri arasında doğru yönlü, reel döviz kuru ile ihracat (döviz geliri) arasında negatif ilişki olduğu söylenebilir.


Yanıt Açıklaması:

Reel döviz kurunun düşmesi, yerli mal ve hizmetleri, yabancı mal ve hizmetlere göre pahalılaştırarak ithalatı (döviz giderini) arttırır, yükselmesi ise tersine yerli mal ve hizmetleri yabancı mal ve hizmetlere göre ucuzlatarak ihracatı (döviz geliri) teşvik eder. O halde reel döviz kuru ile döviz giderleri arasında negatif, reel döviz kuru ile ihracat (döviz geliri) arasında doğru yönlü ilişki olduğu söylenebilir. İki ülkenin farklı para kullanımı sonucu oluşan döviz kuru oranı, seyahat ve turizm talebi üzerinde etkili olan ve önemli parasal etkiler meydana getiren bir başka faktördür. Turizm hareketine katılan ülkeler için, yalnızca o yerdeki fiyatlar değil, aynı zamanda turist gönderen ülke ile kabul eden ülkelerdeki karşılaştırmalı (nispî) fiyat farklılıkları da turizm talebi açısından önemlidir. Eğer, turist kabul eden ülkedeki fiyat aynı kalırsa ve turist gönderen ülkenin para birimi nispî olarak değer kazanacak olursa, turist gönderen ülke vatandaşları tarafından ev sahibi ülkenin ürün ve hizmetleri daha fazla talep edilecek, sonuçta turizm talebi artabilecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum