Turizm Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #889634

Aşağıdaki turizm ve bağımlılık ilişkisi ile ilgili ifadelerden hangisi doğrudur?


Gelişmemiş birçok ülkede yeterli potansiyel olmasına karşın, kaynak yetersizliği nedeniyle turizm sektörün istenilen atılımı yapamadığı görülmektedir.

Turizm talebinin gelişmiş ülkelerde yoğunlaşması ve oradan GOÜ’e doğru bir hareketin olması, bu ülkelerin gelişmiş ülkelere bağımlı hale gelmesine neden olmaktadır.

Bağımlılık ilişkisi bir taraftan batılı tüketim kalıplarının getirdiği mal ve hizmetlerin karşılanması noktasında ortaya çıkarken, diğer yandan uluslararası tur operatörleri ile seyahat acentelerinin turizm sektöründeki monopolcü gücünden kaynaklanmaktadır.

Söz konusu ülkelerdeki turizm harcamasının belirli bir bölümü, o ülkenin önemli ticari merkezlerinden gelerek turizm bölgesinde hizmet veren ulusal turizm şirketleri aracılığıyla bölge içine transfer edilmektedir.

Turizm ve bağımlılık ilişkisi uluslararası turizm piyasasındaki gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında simetrik bir güç ilişkisi ortaya çıkarmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Gelişmekte olan birçok ülkede yeterli potansiyel olmasına karşın, kaynak yetersizliği nedeniyle bu sektörün geri kaldığı ve istenilen atılımı yapamadığı görülmektedir. Buna ek olarak, turizm talebinin gelişmiş ülkelerde yoğunlaşması ve oradan GOÜ’e doğru bir hareketin olması, bu ülkelerin gelişmiş ülkelere bağımlı hale gelmesine neden olmaktadır. Bağımlılık ilişkisi bir taraftan batılı tüketim kalıplarının getirdiği mal ve hizmetlerin karşılanması noktasında ortaya çıkarken, diğer yandan uluslararası tur operatörleri ile seyahat acentelerinin turizm sektöründeki oligopolcü gücünden kaynaklanmaktadır. Ayrıca söz konusu ülkelerdeki turizm harcamasının belirli bir bölümü, turizm sektöründe faaliyet gösteren çok uluslu şirketler (ÇUŞ) aracılığıyla gelişmiş ülkelere geri dönmekte ve bir bölümü ise o ülkenin önemli ticari merkezlerinden gelerek turizm bölgesinde hizmet veren ulusal turizm şirketleri aracılığıyla bölge dışına transfer edilmektedir. Yaşanan bu durum ise, uluslararası turizm piyasasındaki gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında asimetrik bir güç ilişkisi ortaya çıkarmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum