Turizm Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #759653

"Turizm ürünleri, yaşamsal önemde gereksinimler kategorisinde değil, kültürel ve lüks
gereksinimler grubunda yer almaktadır." yargısı turistik ürünün hangi özelliğinden bahsetmektedir?


Gerçekleşen Tüketimin Soyut Olması

Talebin Aşırı Esnek Olması

Turistik Ürünün Stok Edilememesi

Turizm Ürününün İkame Olanaklarının Fazla Olması

Turizm Ürününün Birebir Taklit Edilmesinin Güç Olması


Yanıt Açıklaması:

Gerçekleşen Tüketimin Soyut Olması: Turistik bir ürünün tüketimi, çoğu zaman soyut bir tüketimi ifade etmektedir.

Talebin Aşırı Esnek Olması:Turizm ürünü, pek çok ekonomik, siyasal, kültürel ve psikolojik etkene bağlı olarak çok
kısa zamanda değişikliğe uğrayabilmektedir. Millî gelirdeki artış ve azalışlar, kişisel gelirdeki değişimler, ulusal gelirin dağılımı gibi ekonomik etkilerin yanı sıra savaş, salgın hastalık, terör, gelenekler ve siyasal faktörler dolayısıyla turizm talebinde beklenmedik artış ve azalışlar meydana gelebilmektedir (Kozak, 2010).

Turistik Ürünün Stok Edilememesi:Turistik ürün, yine soyut olma niteliğinden dolayı stok edilememektedir. Turistik ürünü depolamak, bekletip bir gün sonra satmak mümkün değildir. Diğer bir anlatımla o gün içinde satılamayan turistik ürün, o günün kaybıdır.

Turizm Ürününün İkame Olanaklarının Fazla Olması: Turizm ürünleri, yaşamsal önemde gereksinimler kategorisinde değil, kültürel ve lüks gereksinimler grubunda yer almaktadır. Bu nedenle, gerek kültürel hizmetler gerekse bizzat turizm ürünlerinin kendi aralarında, ikame olanaklarından doğan bir rekabet söz konusu olmaktadır (Kozak, 2010).

Turizm Ürününün Birebir Taklit Edilmesinin Güç Olması
Turizm ürününün üretilip müşterilere sunulmasını; işletme personelinin uzmanlığı ve deneyimi, bilgisi ve nezaketi, ortamda bulunan diğer müşteriler gibi birçok unsur eş zamanlı
olarak etkilemektedir. Bu nedenle, bir turizm işletmesinde üretilen bir ürünün, tamamen aynı şekilde bir başka ortamda üretilmesi olanaklı değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum