Turizm Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #761428

"Tek bir hizmet görevlisinin davranışı, tüketicinin sunulan hizmeti tekrar alıp
almayacağını belirleyebilmesi" turizm pazarlamasındaki hangi öğenin karşılığıdır?


Turizm Hizmetlerinin Birbirlerine Bağımlılıkları

Turizm Hizmetleri ve Duygusal Satın Alma

Turizm Hizmetlerinde Kanıtlayıcı Ögelerin Önemi

Turizm Hizmetlerinde Sabit Maliyet

Turizm Hizmetlerinin Emek-Yoğun Niteliği


Yanıt Açıklaması:

Turizm Hizmetlerinin Birbirlerine Bağımlılıkları:Turizm sektöründe çok sayıda farklı işletme ve kuruluş, birbirinden farklı hizmetler sunmaktadır.Bu işletme ve kuruluşlar bağımsız olmalarına karşın hizmetlerini pazarlamada birbirlerine oldukça bağımlıdır. Tatile çıkan insanlar toplam tatil deneyimlerini her işletme veya kuruluşun katkısına dayandırarak değerlendirmektedir. Bir işletme sunduğu hizmeti diğerlerinin standartlarına göre yerine getirmediği takdirde tüketiciler bu durumu hizmet sunan tüm işletmelere yansıtmakta ve hepsini kötülemektedir.

Turizm Hizmetleri ve Duygusal Satın Alma: Bir mal satın alınırken, duygusal bir yargılama yerine ussal bir yargılama egemen olurken turizm hizmetlerine ilişkin satın alma süreci farklı işlemektedir. Bir tüketici, bir malın kendisine sağlayacağı kesin yararı veya malın yerine getireceği işlevi bilmektedir. Halbuki, turizm sektörünün insan odaklı sektör olması nedeniyle, tüketicilerin ağırlama ve seyahat hizmetleriyle duygusal bağlılığı daha fazladır.

Turizm Hizmetlerinde Kanıtlayıcı Ögelerin Önemi: Bir mal özde maddi bir nesne olduğu halde hizmet maddi yapısı olmayan bir etkinliktir. Tüketiciler, hizmetlerin soyut olmaları nedeniyle onlara dokunamazlar, örneklerini alamazlar ve hizmetlerin değerlemelerini yapamazlar. Ancak, tüketiciler bu hizmetlerle ilişkili olan ve hizmeti temsil eden değişik görünür ögeleri görebilmektedir. Böylece, tüketiciler hizmetleri satın alırken bu görünür ögelere, görüntülemelere daha çok güvenmektedir.

Turizm Hizmetlerinde Sabit Maliyet: Sabit maliyetler üretim arttıkça değişmeyen maliyetlerdir. Özellikle ağır sabit maliyetleri gerektiren konaklama, ulaşım ve yiyecek içecek alanında faaliyet gösteren işletmeler çoğu kez sabit maliyetlerini karşılayabilecek kadar gelir elde edememektedir.

Turizm Hizmetlerinin Emek-Yoğun Niteliği: Turizm emek-yoğun bir sektördür. Turizm sektöründe hizmeti sağlayan, hizmeti alan ve hizmeti paylaşan insandır. Bunun anlamı turizm sektöründe her durumda insanın insanla karşılaşması söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla turizm pazarlamacıları bir taraftan tüketici ilişkisi geliştiren iş görenler, diğer taraftan da kimleri tüketici olarak hedef alacakları konusunda çok seçici olmak zorundadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum