Turizm Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #759675

Bir otelin SPA merkezinde cilt bakımı hizmetinin 160 Lira yerine 159,90 liradan satışa sunulması fiyatlandırma politikalarında hangisine bir örnektir?


Psikolojik fiyatlama

İndirim

Reklam amaçlı fiyatlama

Coğrafi bölgelere göre fiyatlandırma

Sezonluk fiyatlama


Yanıt Açıklaması:

Psikolojik Fiyatlama: Psikolojik fiyatlama, esasen bir fiyatlama politikası olmaktan çok, fiyata son rötuşların ya da son düzeltmelerin verildiği bir yaklaşımdır. Tüketicilerde ürüne eklenmiş bir değer algılaması yaratmak amacıyla fiyatlar bir miktar aşağı çekilir (Rızaoğlu, 2004). Bu sayede, tüketicide ürüne dair yapılabilecek son indirimin de yapıldığı izlenimi bırakılmaya çalışılır.

İndirim:Turizm pazarlamacıların en sık başvurdukları fiyat politikalarından biri de indirim yapmaktır. Yoğun sezon dışında kalan dönemlerde satın almayı teşvik etmek için, fazla sayıdaki satın almalarda ya da Türkiye’de çok sık rastlanan şekliyle nakit ödemelerde belirli oranlarda indirim yapılabilir. 

Reklam Amaçlı Fiyatlama:Turizm işletmeleri, bazı ürünlerinin fiyatlarını diğerlerine göre oldukça düşük tutarak diğer turizm ürünlerine yönelik talebi arttırmayı amaçlayabilir (Kozak, 2010).

Coğrafi Bölgelere Göre Fiyatlama:Bu politika, belli coğrafi bölgeler için farklı fiyatların belirlenmesi esasına dayanmaktadır.

Sezonluk Fiyatlama:Bu uygulamada “sezon”, turistlerin taleplerinin en yüksek olduğu dönemleri ifade etmektedir. Talebi yüksek olan ürünün arzı sınırlı olduğu için bu ürünün fiyatı yükseltilir. Sezonluk fiyatlama bu şekilde oluşur. Sezon içinde fiyat yüksek, sezon dışında ise talebi arttırabilmek amacıyla düşük tutulur.

Yorumlar
  • 0 Yorum