Turizm Ulaştırması Deneme Sınavı Sorusu #1206489

Dört harften oluşan ICAO konum göstergesinde üçüncü harf aşağıdakilerden hangisini göstermektedir?


Haberleşme alanı                            

Havaalanı

Devlet

Bölge

Şirket


Yanıt Açıklaması:

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (International Civil Aviation Organization – ICAO) her havaalanına dört harften oluşan ve konum göstergesi adı verilen bir kod verir. Havaalanı konum göstergesine günlük hayatta, çoğunlukla, ICAO havaalanı kodu da denmektedir. Örneğin, Atatürk Havalimanının ICAO kodu LTBA veya Antalya Havalimanının ICAO kodu LTAI’dır.

ICAO kodunun ilk harfi dünya üzerindeki bir haberleşme alanını gösterir. ICAO tüm dünyayı çeşitli haberleşme alanlarına ayırmış ve her alana bir harf kodu vermiştir. Örneğin, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Güney Avrupa’nın kodu “L”; İngiltere dâhil Kuzey Avrupa’nın kodu “E” ve Güney

Amerika’nın kodu “S” dir.

ICAO kodunun ikinci harfi bir devleti veya bölgeyi gösterir. Örneğin, Türkiye’nin kodu “T”,

Hollanda’nın kodu “H” dır. Ancak, Almanya için hem “D” hem de “T” harfleri kullanılmaktadır.

Almanya’da “D” sivil, “T” askeri havaalanlarını göstermektedir.

Üçüncü ve dördüncü harfler ise genellikle havaalanını gösterirler. Ancak, devletler bu harflerin kullanımında da bazı kurallar oluşturabilirler. Örneğin, üçüncü harf belli bir haberleşme veya uçuş bilgi bölgesini gösterebilir. Türkiye’de “A”, “C”, “D” harfleri Ankara uçuş bilgi bölgesindeki, “B” ve “F” harfleri İstanbul uçuş bilgi bölgesindeki havaalanları için kullanılırken, dördüncü harf ilgili havaalanı için kullanılmaktadır. Doğru yanıt B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum