Turizm Ulaştırması Deneme Sınavı Sorusu #1332668

Havalimanları mülkiyet ve işletim yapısına göre sınıflandırılırsa aşağıdakilerden hangisi bu sınıflandırmaya dahil edilemez?


Mülkiyeti ve işletimi kamuya ait havalimanları

Mülkiyeti kamuya işletimi özel sektöre ait havalimanları

Kamu/özel sektör ortaklığındaki havalimanları

Mülkiyeti özel sektöre işletimi kamuya ait havalimanları

Özel havalimanları


Yanıt Açıklaması:

Havalimanı mülkiyet ve işletim yapısı ülkeden ülkeye hatta aynı ülke içinde havalimanından havalimanına farklılık gösterebilmektedir. Havalimanı mülkiyet ve işletim yapıları sınıflandırılmasında onlarca çeşit bulunmaktadır. Ancak, temelde 4 gurupta toplanabilir (Doganis, 1992; Tretheway, 2001; Korul, 2001).
Mülkiyeti ve işletimi kamuya ait havalimanları: Kamu yararı gözetilerek geleneksel yapıda işletilen havalimanlarıdır. Dünyada birçok ülkede olduğu gibi havalimanlarının mülkiyeti ve işletimi konu ile ilgili bakanlığın (Örneğin, Ulaştırma Bakanlığı) sorumluluğundadır. Bazı ülkelerde sorumluluk yerel yönetimlere, belediyelere devredilmektedir. Bazı ülkeler mülkiyet ve işletimi doğrudan ilgili bakanlığa
bağlamak yerine yarı-bağımsız bir hükümet kurumuna sorumluluğu vermektedir.
Mülkiyeti kamuya işletimi özel sektöre ait havalimanları: Değişen sektör ve müşteri yapısı, istek ve ihtiyaçları ile kamu mülkiyetindeki havalimanlarının bağımsız ve profesyonel bir yönetime devredildiği havalimanlarıdır.
Kamu/özel sektör ortaklığındaki havalimanları: Kamu mülkiyetindeki havalimanlarının belirli oranlarda özel sektöre devredilmesi ve işletiminde söz sahibi olması ile hükümetlerin ve siyasi yapının değişiminden daha az etkilenerek faaliyetlerinde ticarileşme verimliliği getirmektedir.
Özel havalimanları: Mülkiyet ve işletim haklarının tamamının özel sektöre ait olduğu
havalimanlarıdır. Küçük ve genel havacılık faaliyetleri yürüten havalimanları dışında ilk ve başarılı örneği 1987 yılında İngiltere ve İrlanda’daki bazı havalimanlarına sahip olan British Airport Authority’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum