Türk Anayasa Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1255587

TANZİMAT FERMANI ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


"Tanzimat Fermanı’nın devlet yönetimiy- le ilgili en önemli ilkesi, iktidarın kendi kendini sınırlamasıdır. Buna göre, kamusal alan yeni kanunlarla düzenlenecek ve keyfi işlemlere izin verilmeyecektir. Bütün işlem- lerin kanunlara uygun olarak yürütülmesi sağlanacak, buna uymayan görevliler ceza- landırılacaktır." hak ve özgürlüklere ilişkin ilkelerdendir.

"Keyfi cezalara son verilecek, mahkemelerde duruşmaların aleni olması sağlanacak, yargı kararı olmadıkça kimseye ceza verilmeye- cektir." hak ve özgürlüklere ilişkin ilkelerdendir.

"Bir haklar beyannamesi niteliğinde olan Tanzimat Fermanı ile devlet iktidarı bir ölçüde sınırlandırılmakta ve böylece ana- yasal monarşinin yolu açılmaktadır." hak ve özgürlüklere ilişkin ilkelerdendir.

"Devletin askeri^ ve diğer harcamaları kanun- la düzenlenecek ve sınırlanacaktır." hak ve özgürlüklere ilişkin ilkelerdendir.

"Devlet harcamalarının finansmanı için ver- gi toplanacaktır." hak ve özgürlüklere ilişkin ilkelerdendir.


Yanıt Açıklaması:

Devlet yönetimine (yasama, yürütme ve yargı faa- liyetleri) ilişkin ilkeler:

  1. Tanzimat Fermanı’nın devlet yönetimiy- le ilgili en önemli ilkesi, iktidarın kendi kendini sınırlamasıdır. Buna göre, kamusal alan yeni kanunlarla düzenlenecek ve keyfi işlemlere izin verilmeyecektir. Bütün işlem- lerin kanunlara uygun olarak yürütülmesi sağlanacak, buna uymayan görevliler ceza- landırılacaktır.

  2. Keyfi cezalara son verilecek, mahkemelerde duruşmaların aleni olması sağlanacak, yargı kararı olmadıkça kimseye ceza verilmeye- cektir.

  3. Devlet harcamalarının finansmanı için ver- gi toplanacaktır.

  4. Devletin askeri^ ve diğer harcamaları kanun- la düzenlenecek ve sınırlanacaktır.

  5. Kanunların hazırlanmasında yeni bir yön- tem benimsenmiştir. Buna göre kanunlar, yetkili kurullar (Meclisi Ahkamı Adliye ve Babı Seraskeri Darı S¸urası-askeri^ kanun- larda-) tarafından serbestçe görüşülerek

kararlaştırıldıktan sonra Padişah tarafından

onaylanarak yürürlüğe sokulacaktır.
6. Tanzimat Fermanı’nın devlet yönetimi alanındaki bir diğer önemli ilkesi de, eşit muamele yükümlülüğüdür. Buna göre, Tanzimat Fermanı ile getirilen haklardan din ayrımı gözetilmeksizin devletin bütün

uyrukları yararlanacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum