Türk Anayasa Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1199117

Kanun ve cumhurbaşkanlığı kararnamesi arasındaki ilişkiyle ilgili olarak aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru bir ifadeye yer verilmiştir?


Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile her konuda düzenleme yapılabilir. 

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılmış bir konuda TBMM'nin kanun çıkarması mümkündür. 

Normlar hiyerarşisinde Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile kanunlar aynı düzeyde yer alır. 

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kanunda bir konu hakkında farklı düzenlemeler bulunması halinde hangisi daha sonra çıkarıldıysa o uygulanır. 

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılabilmesi için Cumhurbaşkanının yasama organı tarafından yetkilendirilmesi şarttır. 


Yanıt Açıklaması:

2017 Anayasa değişiklikleri, Cumhurbaşkanı'na Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarma yetkisi vermiştir. Bu yetki, aslî düzenleme yetkisidir, yani Cumhurbaşkanının herhangi bir organ ya da makam tarafından yetkilendirilmeksizin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarması mümkündür. Bununla birlikte, bu durum kanuna aykırı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılabileceği anlamına gelmez. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri yalnızca kanuna dayanmak zorunda değildir; ancak kanuna uygun olmak zorundadır. Bu durum normlar hiyerarşisinde kanunun Cumhurbaşkanlığı kararnamesinden üstte yer almasının bir sonucudur. Ayrıca Anayasa m. 104/17 uyarınca münhasıran kanunla düzenlemesi öngörülen konularda ve kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Şayet Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kanun aynı konuda farklı hükümler içeriyorsa kanun uygulanır. Bunun yanı sıra kanunla açıkça düzenlenmiş bir konuda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamazken Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenmiş bir konuda kanun çıkarılması mümkündür. 

Doğru cevap B şıkkıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum