Türk Anayasa Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1255663

1961 Anayasası ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


1961 Anayasası’nın yapılmasına yol açan fak- törlerin başında, özünde demokratik olan, ancak daha çok tek-partili dönemde uygulanan 1921 Anayasası’nın çoğunlukçu bir demokrasi anlayışını benimsemesi ve çok-partili sistemde uygulanabile- cek güvencelerden mahrum olması gelmektedir.

1924 Anayasası’nın öngördüğü sistemde, mu- halefetteki azınlığın çoğunluk ha^line gelebilmesini sağlayacak kurum ve dengeler yeterliydi.

Esnek nitelikteki 1961 Anayasası, genel esaslar bölümünde, Türkiye Cumhuriyeti- nin, insan haklarına ve başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan milli^, demokratik, la^ik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu belirtmektedir.

Anayasa, bu bağlamda olmak üzere, “tabii^ ha^kim ilkesi” ve suç ve cezalara ilişkin prensiplere de yer vermemiştir.

27 Mayıs 1960 askeri^ darbesinin ardından yeni bir anayasa yapmak üzere bir Kurucu Meclis oluş- turuldu. Bu Meclisin hazırladığı Anayasa, 9 Tem- muz 1961 tarihinde yapılan referandumda halk tarafından da yüzde 61.7 oy oranıyla kabul edildi. Halk oylamasında ortaya çıkan bu düşük kabul oyu oranının, anayasa yapımı sürecine katılması engellenen ve askeri^ darbenin hedefi olan Demokrat Parti tabanının tepkisinden kaynaklandığı söylenebilir.


Yanıt Açıklaması:

1961 Anayasası’nın yapılmasına yol açan fak- törlerin başında, özünde demokratik olan, ancak daha çok tek-partili dönemde uygulanan 1924 Anayasası’nın çoğunlukçu bir demokrasi anlayışını benimsemesi ve çok-partili sistemde uygulanabile- cek güvencelerden mahrum olması gelmektedir.

1924 Anayasası’nın öngördüğü sistemde, mu- halefetteki azınlığın çoğunluk ha^line gelebilmesini sağlayacak kurum ve dengeler yetersizdir.

Katı ve düzenleyici nitelikteki 1961 Anayasası, genel esaslar bölümünde, Türkiye Cumhuriyeti- nin, insan haklarına ve başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan milli^, demokratik, la^ik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu belirtmektedir.

Anayasa, bu bağlamda olmak üzere, “tabii^ ha^kim ilkesi” ve suç ve cezalara ilişkin prensiplere de yer vermiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum