Türk Anayasa Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1255640

1921 Anayasası ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


Meclis-i Mebusan seçimlerinde de Müdafaa-i Hukukçular büyük çoğunluğu elde etmiş ve ilk Osmanlı Meclis-i Mebusanı yurdun bölünmezliği- ni ilan eden Misak-ı Milli^’yi kabul etmiştir.

Ulusal kurtuluş savaşını da yürütmekte olan Türkiye Büyük Millet Meclisi 1920 yılında yeni bir anayasa kabul etti.

Meclisin İstanbul Hüku^meti tarafın- dan feshedilmesi üzerine, Mustafa Kemal Paşa, illere gönderdiği bir tamimle Ankara’da olağanüstü yetkilere sahip bir meclisin toplanacağını bildirerek yeni seçim- ler yapılmasını istedi. İşte bu şekilde yapılan seçimlerle belirlenen yeni üyeler ile İstanbul’dan gelebilen üyelerin katılmasıyla 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı.

Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti’nde hazırlanışı ve kabulü bakımından en demokratik olmayan anayasa olarak kabul edilen 1921 Ana- yasası kısa, fakat siyasal önemi yüksek bir belgedir.

23 maddelik kısa bir anayasa olan 1921 Anayasası’nın en önemli kuralı, “eşitlik ilkesi”dir.


Yanıt Açıklaması:

Meclis-i Mebusan seçimlerinde de Müdafaa-i Hukukçular büyük çoğunluğu elde etmiş ve son Osmanlı Meclis-i Mebusanı yurdun bölünmezliği- ni ilan eden Misak-ı Milli^’yi kabul etmiştir.

Ulusal kurtuluş savaşını da yürütmekte olan Türkiye Büyük Millet Meclisi 1921 yılında yeni bir anayasa kabul etti.

Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti’nde hazırlanışı ve kabulü bakımından en demokratik anayasa olarak kabul edilen 1921 Ana- yasası kısa, fakat siyasal önemi yüksek bir belgedir.

23 maddelik kısa bir anayasa olan 1921 Anayasası’nın en önemli kuralı, “milli^ egemenlik ilkesi”dir (m.1).

Yorumlar
  • 0 Yorum