Türk Anayasa Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1198422

Yasama sorumsuzluğuyla ilgili ifadelerden hangisi doğrudur?


Yasam sorumsuzluğu, TBMM kararı ile kaldırılabilir.

Milletvekilleri, yalnızca TBMM çalışmaları sırasında açıkladıkları düşüncelerden dolayı sorumlu tutulamazlar. Bu düşüncelerin bir televizyon programında tekrar edilmesi, yasama sorumsuzluğu kapsamında değerlendirilemez. 

Milletvekilliği sona erdikten sonra yasama sorumsuzluğu da ortadan kalkar. Dolayısıyla milletvekilliği sona eren bir milletvekilinin TBMM çalışmalarında sarf ettiği bir söz hakaret içeriyorsa bu kişi hakkında milletvekilliğinin sona ermesinden itibaren ceza davasının açılması mümkündür. 

Yasama sorumluluğu cezaî takibata engel olduğu gibi hukukî sorumluluğu da ortadan kaldırır. 

Bir milletvekilinin hakaret içeren sözlerine karşı hukuk mahkemelerinde tazminat davası açılması mümkündür. 


Yanıt Açıklaması:

Yasama sorumsuzluğu, milletvekillerinin yasama faaliyetlerini yürütürken açıkladıkları düşüncelerinden ve verdikleri oylardan dolayı sorumlu tutulamamalarını ifade eder.

Milletvekilleri, Meclis çalışmaları sırasında söyledikleri sözleri ve açıkladıkları düşünceleri Meclis dışında tekrarlamaktan dolayı da yasama sorumsuzluğundan yararlanırlar.

Yasama sorumsuzluğu süreklidir. Bu nedenle milletvekilleri hem milletvekilliği süresince hem de milletvekilliği sona erdikten sonra hiçbir cezai takibata tâbi tutulamazlar.

Yasama sorumsuzluğu cezai takibata karşı milletvekiline mutlak koruma sağlar. Buna karşılık, yasama sorumsuzluğu hukuki sorumluluğu ortadan kaldırmaz. Bu nedenle milletvekillerine hakaret ve sövme eylemleri nedeniyle hukuk mahkemelerinde tazminat davası açılması mümkündür.

Doğru cevap E şıkkıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum