Türk Anayasa Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1150959

Sözleşme yöntemi ile hazırlanan anayasalara ilişkin olarak aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru bir ifadeye yer verilmiştir?


Plebisit referandumla kabul edilen bir anayasa sözleşme yöntemi ile yapılan bir anayasaya örnektir. 

Tek başına iktidar olan bir partinin diğer partilerin desteğini almaksızın yaptığı anayasa sözleşme yöntemi ile yapılmış kabul edilebilir; çünkü bir partinin tek başına iktidar olması demek toplumun çoğunluğunun desteğini alması demektir. 

Sözleşme yöntemini diğer yöntemlerden ayıran en büyük fark anayasa yapım sürecinin büyük ölçüde nötr bir şekilde işlemesidir. 

Türkiye'de bu yönteme ilişkin olarak 1909 yılında yapılan anayasa değişikliği, 1999 yılında yapılan Devlet Güvenlik Mahkemeleri'yle ilgili değişiklik ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun faaliyetleri verilebilir. 

Sözleşme yöntemi diğer yöntemler içinde en istikrarsız anayasaların yapılmasına neden olur. 


Yanıt Açıklaması:

Sözleşme (veya pakt) yönteminde, anayasa yapımı, toplumu temsil eden siyasal güçler (gruplar ve partiler) veya seçilmiş bir kurul ya da kurucu meclis tarafından “katılma ve uzlaşma” ilkelerine dayalı olarak “toplumsal sözleşme” biçiminde gerçekleştirilmektedir.

Plebisit referandumlar, serbestçe yapılmayan referandumları ifade eder. Bu tür referandumlar çoğunlukla hiyerarşik yöntemde görülür. Oysa sözleşme yöntemi, "katılma ve uzlaşma" ilkelerine dayalı olarak gerçekleştirilir. 

Parlamentoda çoğunluğa sahip bir partinin diğer partilerin görüşlerini dikkate almaksızın yaptığı anayasa değişikliği toplumun farklı kesimlerini dikkate almaksızın hazırlandığı için sözleşme yöntemi ile hazırlanmış kabul edilemez.

Organik yöntemi diğerlerinden ayıran en önemli fark, bu yöntemde anayasa yapımı sürecinin büyük ölçüde “nötr” bir şekilde işlemesidir.

Sözleşme yöntemine göre yapılan anayasalar üzerindeki uzlaşma oranı yüksek olacağından, bu yöntemle yapılan anayasalar daha istikrarlı olur.

Doğru cevap D şıkkıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum