Türk Anayasa Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1216051

Yasama Yetkisinin O¨zellikleri hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


bazı konuların ise “Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleneceği” özel olarak belirtilmiştir.

Özel hükümlere göre, “bakanlıkların kurulması, kaldırıl- ması, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile mer- kez ve taşra teşkilatlarının kurulması” (m. 106/11), “Devlet Denetleme Kurulu” (m.108), “Milli Gü- venlik Kurulu Genel Sekreterliğinin teşkilatı ve gö- revleri” (m.118/6), “üst kademe kamu yöneticileri- nin atanmalarına ilişkin usul ve esaslar” (m.104/9) Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenir.

Anayasanın Cumhurbaşkanlığı kararna- mesi ile düzenleneceğini belirttiği bu konularda kanun çıkarılıp çıkarılamayacağı hususu gündeme gelmektedir. Anayasada bu konuların özel olarak Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle düzenleneceği belirtildiği için bu konularda Meclisin kanun çıkar- ması mümkün değildir.

Yasama organının, yürütme ya da yargı organı- nın yerine geçerek yapacağı idari işlemler ile yargısal işlemler hukuken geçerlidir.

yasama yetkisinin genelliğine rağ- men, yasama organı Anayasa tarafından yetkisiz kılındığı veya yetkisi sınırlandırıldığı için (Gözler, 2000:277-279) bazı işlemleri yapamaz.


Yanıt Açıklaması:

Yasama organının, yürütme ya da yargı organı- nın yerine geçerek yapacağı idari işlemler ile yargısal işlemler, “yetki gasbı” nedeniyle “yok” hükmünde sayılmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum