Türk İdare Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #30508

Türkmen göçebelerden oluşan toplulukların Orhan Gazi zamanından itibaren yeni yerler fethetmekte yararlı ve vurucu güçler olarak sürekli sınır bölgelerinde konuşlandırılmasının altında yatan neden olarak hangi durum ileri sürülebilir?


Göçebelerin devletin ilk kurumlarının olgunlaştığı, düzen ve güvenliğin esas olduğu şehir yaşamına uyum sağlayamaması
Orhan Gazi zamanında göçebelerin yerine ikame edilecek ve doğrudan hükümdara bağlı düzenli bir ordunun kurulması fikrinin ortaya atılması
Kurulan düzenli ordunun ücretini savaş ganimetlerinden değil de doğrudan merkezi yönetimden alacak olması
Merkezi bütçenin düzenli orduyu sürekli olarak besleyebilecek kapasitede olmaması
Orduda yer alan Hristiyan sayısının gün geçtikçe artış göstermeye başlaması

Yanıt Açıklaması: 14. yüzyılın başlarında Osmanlıların ordusu büyük oranda Türkmen göçebelerden oluşuyordu. Kendi aşiret ve boylarının liderlerinin emrinde, atlı savaşçı olarak düzenli bir ordudan ziyade, yağma ve akınlardan elde ettikleri gelirlere bağımlı birliklerdi. Devlet egemenliğini, İznik, Bursa gibi şehirlere genişletmişse de göçebeler, devletin ilk kurumlarının olgunlaştığı düzen ve güvenliğin esas şehir yaşamına uyum sağlayamıyorlardı. Bu nedenle bu topluluklar yeni yerler fethetmekte yararlı ve vurucu güçler olarak sürekli sınır bölgelerine göndermeye devam ettiler. Diğer seçeneklerde verilen gelişmeler ise ileri zamanlarda yansımalar olarak karşılaşılan durumları ifade etmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum