Türk Siyasal Hayatı Deneme Sınavı Sorusu #383548

Osmanlı’da mevcut askerî yapıyla istenen türde bir değişikliğin sağlanamayacağının anlaşılması üzerine 1792 yılında kurulan yeni ordunun adı nedir?


Vakayı Hayriye

Yeniçeri Ocağı

Asakar-i Mansure-i Muhammediye

Nizam-ı Cedit

Mühendishane-i Berri Hümayun


Yanıt Açıklaması:

Osmanlı’daki yenilenme girişimleri, 18. Yüzyılın sonlarına gelindiğinde iyiden iyiye hız kazanmıştır. Bu süreçte, savaş meydanlarında karşılaşılan başarısızlıklardan hareketle ilk reformlar askerî alandan başlatılır. 1773 ve 1793 yıllarında kurulan Mühendishane-i Berri Hümayun ve Mühendishane-i Bahri Hümayun aslında bu ihtiyacın somut yansıması durumundadır. Bu okullar aracılığıyla, bir bakıma, yeni savaş tekniklerinin öğrenilmesi ve bunların İmparatorluk ordusuna taşınması amaçlanır. Ayrıca Batı’dan bazı uzmanlar getirilerek bunların yeni teknikleri askerlere öğretmesi yoluna da gidilmiştir. Sonuçta mevcut askerî yapıyla istenen türde bir değişikliğin sağlanamayacağı anlaşılmış ve III. Selim tarafından 1792 yılında Nizam-ı Cedit adıyla yeni bir ordu kurulmuştur. Batılı talim ve eğitim tekniklerine göre yapılandırılan bu ordunun İmparatorluğun ihtiyaç duyduğu askerî yenilenmenin başlıca yürütücüsü olması tasarlanmıştır.

Yorumlar
  • 1 Yorum
  • Yağmur 27.11.2023 18:17:31

    Doğru cevap olan nizami cedid i işaretlememe rağmen aciklamada da doğru olduğunu belirtmesine rağmen yanlış gösteriyor kirmizi oluyor