Türk Sosyologları Deneme Sınavı Sorusu #476010

Aşağıdakilerden hangisi Şerif Mardin’e göre Türkiye’deki sivil toplum kavramı ile ilgili değerlendirmelerinin dışında kalmaktadır?


Bir medenilik anlayışıdır

Batı Avrupa’nın toplumsal tarihinde çok önemli bir sosyal tarih aşamasıdır

Tarih felsefesi alanındaki bir tartışma ile ilgilidir

“Demokratik geleneğimiz”, “sivil toplum” eksikliğinden kaynaklanan bir boşluğa; Batı’daki anlamıyla “kamuoyu” nun tarihsel temeli m seçenekler olmadan gelişen bir “biçim” ine sahiptir

Türkiye’de sivil toplum kavramının gelişimi, toplumsal tabandaki çatışma ve uzlaşmalara dayanır


Yanıt Açıklaması:

Şerif Mardin’e göre “sivil toplum” kavramının, bir medenilik anlayışı, Batı Avrupa’nın toplumsal tarihinde çok önemli bir sosyal tarih aşaması, tarih felsefesi alanındaki bir tartışma ile ilgili olduğu görülmektedir. Mardin’e göre, Türkiye’de sivil toplum kavramının gelişimi, Batıdaki toplumsal tabandaki çatışma ve uzlaşmalara dayanmaksızın, “havada” gelişen bir eğilim göstermiştir. Şerif Mardin’e göre, demokrasi kültürümüz ve geleneğimiz açısından, sivil toplum ve kamuoyu kavramları çerçevesinde şu değerlendirmelerde bulunulması mümkündür: “demokratik geleneğimiz”, “sivil toplum” eksikliğinden kaynaklanan bir boşluğa; Batı’daki anlamıyla “kamuoyu”nun tarihsel temeli olmadan gelişen bir “biçim”ine sahiptir ve devletin sınırlandırılması noktasında, İslami bir popülizmin etkileri altında şekillenmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum