Türk Vergi Sistemi Deneme Sınavı Sorusu #1407374

Aşağıdakilerden hangisi Gelir Vergisi Kanunu'nun 86. maddesinde yer alan ve yıllık beyanname verilmeyen dört gelirden birisi değildir?


Gerçek usulde vergilendirilmeyen zirai kazançlar

Kazanç ve iratların istisna hadleri içinde kalan kısımları

Engelli çalışanların sigorta primlerinin geri ödemeleri

Tek işverenden sağlanan ücret gelirleri

Emekli, yardım sandıkları ile emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından yapılan
bazı ödemeler


Yanıt Açıklaması:

Elde edilen gelirler, aşağıda sayılanlardan ibaret ise yıllık beyanname verilmez (mutlak anlamda beyanname verilmeyen hâller); başka gelirler için beyanname verilmesi durumunda da bu gelirler beyannameye dâhil edilmez (toplama yapılmaz).

• Gerçek usulde vergilendirilmeyen zirai kazançlar (GVK m. 86, a),
• GVK m. 75/15’te yazılı menkul sermaye iratları (emekli, yardım sandıkları ile emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından yapılan bazı ödemeler) (GVK m. 86/a),
• Kazanç ve iratların istisna hadleri içinde kalan kısımları. Örneğin; miktarları ünite sonunda açıklanan; konut kira geliri, değer artışı kazancı ve arızi kazanç istisnaları (GVK m. 86, a),
• Tek işverenden sağlanan ücret gelirleri (tevkif yolu ile vergilendirilmiş olması şartıyla) (GVK m. 86, b),
• Birden fazla işverenden ücret geliri olan; ancak birinciden sonraki  işverenlerden alınan ücretlerin toplamı 103’ncü maddedeki tarifenin ikinci gelir tutarını geçmeyen (ve tamamı tevkif suretiyle vergilendirilmiş olan) ücret gelirlerinden oluşmaktadır (GVK m. 86, b, parantez içi hüküm)

Yorumlar
  • 0 Yorum