Türk Vergi Sistemi Deneme Sınavı Sorusu #1373951

  1. Teşebbüs sahibi ile eşinin ve çocuklarının işletmeden çektikleri paralar veya aynen aldıkları sair değerler. Teşebbüs sahibi ile eşinin ve çocuklarının şahsi amaçlı kullanmak üzere işletmeden çektikleri kıymetler gider olarak kabul edilmez. Çünkü, çekilen değerler karşılığında işletmeye bir mal veya para girişi söz konusu değildir. 
  2. İşverenlerce, Sendikalar Kanunu hükümlerine göre sendikalara ödenen aidatlar. Şu kadar ki, ödenen aidatın bir aylık tutarı, iş yerinde işçilere ödenen çıplak ücretin bir günlük toplamını aşamaz.
  3. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri. İşletmelerin gerek aktiflerinde kayıtlı ya da envanterinde yer alan gerek kiralama yoluyla edindikleri ve ticari faaliyetlerinde
    kullandıkları taşıtların (otomobil, kamyon, otobüs gibi) tamir, bakım, onarım, temizlik, yakıt ve benzeri cari giderleri hasılattan indirilebilir.

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri indirilmesine izin verilen ve GVK 40. maddesinde sayılan giderler arasında yer almaktadır?


Yalnız I

I ve II

II ve III

Yalnız II

Yalnız III


Yanıt Açıklaması:

GVK 41. maddesinde sayılan ve indirilmesine izin verilmeyen giderler şunlardır:
1. Teşebbüs sahibi ile eşinin ve çocuklarının işletmeden çektikleri paralar veya aynen aldıkları sair değerler. Teşebbüs sahibi ile eşinin ve çocuklarının şahsi amaçlı kullanmak üzere işletmeden çektikleri kıymetler gider olarak kabul edilmez. Çünkü, çekilen değerler karşılığında işletmeye bir mal veya
para girişi söz konusu değildir. Bu gidere örnek işletme sahibinin çocuğunun özel
okul taksidini ödemek için kasadan para alması ya da işletme sahibinin futbol maçlarını izlemek amacıyla evine TV götürmesi verilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum