Türk Vergi Sistemi Deneme Sınavı Sorusu #1373918

  1. Gerçek kişilerin çeşitli kaynaklardan elde ettiği gelirler toplanmakta varsa zararların mahsubu yapıldıktan sonra bulunan safi tutara artan oranlı tarife uygulanmak suretiyle vergi borcu hesaplanmaktadır.
  2. Gerçek kişilerin çeşitli kaynaklardan elde ettikleri gelirler ayrı ayrı vergilendirilmektedir.
  3. Çeşitli kaynaklardan sağlanan kazanç ve iratlar toplamı önce tek
    oranlı bir tarifeye tabi tutulmakta, sonra geriye kalan miktarlar belli tutarları aşarsa artan oranlı tarife uygulanarak yeni bir vergi daha alınmaktadır.
  4. Çeşitli kaynaklardan elde edilen zararın, diğer unsurlardan sağlanan karlardan mahsup edilmesine izin verilmemektedir.
  5. Çeşitli kaynaklardan elde edilen gelirler toplanmakta, zararlar düşüldükten sonra kalan tutara artan oranlı vergi tarifesi uygulanmaktadır.

Yukarıdaki açıklamalardan hangileri "üniter gelir vergisi"ne aittir?


I, II ve III

II, III ve IV

III, IV ve V

I, III ve V

II, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Üniter gelir vergisinde, gerçek kişilerin çeşitli kaynaklardan elde ettiği gelirler
toplanmakta varsa zararların mahsubu yapıldıktan sonra bulunan safi tutara artan oranlı tarife uygulanmak suretiyle vergi borcu hesaplanmaktadır. Üniter gelir vergisi tek veya çift elemanlı olabilir. Çift elemanlı üniter gelir vergisinde, çeşitli kaynaklardan sağlanan kazanç ve iratlar toplamı önce tek oranlı bir tarifeye tabi tutulmakta, sonra geriye kalan miktarlar belli tutarları aşarsa artan oranlı tarife uygulanarak yeni bir vergi daha alınmaktadır. Buna birleşik gelir vergisi de denilmektedir. Ülkemizde tek elemanlı üniter gelir vergisi uygulanmakta, yani çeşitli kaynaklardan elde edilen gelirler toplanmakta, zararlar düşüldükten sonra kalan tutara artan oranlı vergi tarifesi uygulanmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum