Türk Vergi Sistemi Deneme Sınavı Sorusu #1379165

Aşağıdakilerden hangileri harcamlar üzerinden alınan vergilere örnek olarak verilebilir?


Kurumlar vergisi

Veraset ve intikal vergisi

Motorlu taşıtlar vergisi

Emlak vergisi

Haberleşme vergisi


Yanıt Açıklaması:

Harcamalar üzerinden alınan vergiler literatürde muamele vergileri, gider vergileri, tüketim vergileri gibi isimlerle de adlandırılmaktadır. Yaygın kullanımı dikkate alınırsa tüketim vergileri genel tüketim vergisi ve özel tüketim vergisi olarak iki şekilde sınıflandırılmaktadır.

Özel tüketim vergisi, ekonomideki tüm mal ve hizmetleri değil, sadece belli mal ve hizmetleri konu alan vergidir. Türkiye’de uygulanan 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na göre ekli listede yer alan mallar üzerinden alınan vergi, 5602 sayılı Kanun’un 6.maddesine göre tahsil edilen şans oyunları vergisi, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 39. maddesine göre tahsil edilen özel iletişim vergisi, aynı Kanun’un 28-33.maddelerinde düzenlenen banka ve sigorta muameleleri vergisi, hatta 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na göre alınan ilan ve reklam vergisi, eğlence vergisi, haberleşme vergisi, elektrik ve havagazı tüketim vergisi, yangın sigortası vergisi ve çevre temizlik vergisi özel tüketim vergisi niteliği gösteren vergilerdir.

Buna göre, bir özel tüketim vergisi olan haberleşme vergisi, üst sınıflandırmada harcamlar üzerinden alınan vergilerin altında yer alır.

Yorumlar
  • 0 Yorum