Türkçe Cümle Bilgisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #787368

Sıfat-fiiller bir isim gibi kullanılabilirler. Aşağıdaki cümlelerin hangisi buna örnek oluşturur? 


Dolayısıyla niteliğini belirtmeye çalıştığımız İslâm öncesi Türk tarihine ilişkin Orta Asya araştırmalarının olmazsa olmazı Çin kaynakları ve araştırmacıların Çince bilmesidir. 

Türkiye’de Türkçe oyunlar gösteren bir tiyatronun bulunmadığı, hele tiyatroya
gitmenin bile ayıp sayıldığı bir devirde Şinasi’nin niçin piyes yazdığı meselesi üzerinde
önemle durulmuştur. 

İstanbul o İstanbul değil. Nurcan beni bazen arabasıyla gezdirir de tanıdığım bildiğim
yerleri tanıyamaz olurum.

Bir zamanlar pek yakınındakilerin niye uzaklaştıklarını, uzaktakilerin de niçin gelemediklerini satır aralarında bulmak mümkün.

Cemil Meriç, Eski Hind’den İslam-Şark ve Batı medeniyetine kadar çağlar boyu akıp
gelen beşeri tecrübelerin harmanladığı bir merkezde durduğunun farkındaydı.


Yanıt Açıklaması:

Bir ismin birden çok sıfatı olabilir. Aynı şekilde bir isim birden çok sıfat-fiil grubunca tamlanabilir:"Türkiye’de Türkçe oyunlar gösteren birtiyatronun bulunmadığı, hele tiyatroya gitmenin bile ayıp sayıldığı bir devirde" ifadesi buna örnektir. Sıfat-fiiller ikilemeler kurabilirler: "tanıdığım bildiğim" ifadesi buna örnektir. Sıfat fiiller isim- fiil gibi kullanılırken bu yapılar isim ve sıfat tamlamaları kurabilirler. Sıfat tamlamaları kurmak bu grubun asli görevidir. İsim tamlaması kurduklarında ise bu grubu adlaşmış sıfat olarak düşünmek gerekir: "pek yakınındakilerin niye uzaklaştıklarını, uzaktakilerin de niçin gelemediklerini" ifadesi ile "Eski Hind’den İslam-Şark ve Batı medeniyetine kadar çağlar boyu akıp gelen beşeri tecrübelerin harmanladığı bir merkezde durduğu" ifadesi buna örnektir. A seçeneğinde "niteliğini belirtmeye çalıştığımız İslâm öncesi Türk tarihine ilişkin Orta Asya araştırmalarının olmazsa olmazı" ifadesi sıfat fiillerin isim olarak kullanılabileceğine örnektir. Doğru yanıt A 


Yorumlar
  • 0 Yorum