Türkçe Cümle Bilgisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1130342

Aşağıdaki zarf fiil gruplarından hangisi diğerlerinden farklı bir ek türüyle kurulmuştur?


İkna ederek, zor kullanmadan, gözlerinin içine baka baka hakikati söyleyerek karşı koymak, demektir kelime. (Halil Açıkgöz, Cemil Meriç ile Sohbet, s. 17)

Ya sen o erkekliğinle böyle bir işe cesaret bulamazken kızın sana aşkını ilan etmesini nasıl ümit ediyorsun? (Nabizâde Nazım, Karabibik, s.83)

Birkaç yıl sonra bizzat kendisi eline kazma kürek alıp, adamlara yardım ederek düzeni bozmasına rağmen -bu kez niyeti, bahçeye olabildiğince tabii bir hava vermekti- bendeki simetri düşmanlığı, geçmedi. (Emine Işınsu, Kaf Dağı’nın Ardında, s. 30)

O gece Gülseren’in serdiği ak pak, serin çarşaflarda ana kız birbirlerine sokularak köylerini düşündüler hep. (Sevinç Çokum, Gülyüzlüm, s. 28)

İkna ederek, zor kullanmadan, gözlerinin içine baka baka hakikati söyleyerek karşı koymak, dernektir kelime. (Halil Açıkgöz, Cemil Meriç ile Sohbetler, s. 17)


Yanıt Açıklaması:

C şıkkındaki örnek türemiş zarf-fiil ekleriyle kurulan zarf-fiil gruplarına girerken, diğer şıklardaki örnekler basit zarf-fiil ekleriyle kurulan zarf-fiil gruplarına girer. 

Doğru cevap C'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum