Türkçe Cümle Bilgisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1130335

Aşağıdaki italik ile vurgulanmış zarf gruplarından hangisi zarf-fiillerden oluşan birleşik zarf-fiil gruplarına örnektir?


Yirmi yıldır, çoluğa çocuğa karışalıdan beri hep böyle bir yuva hayal ederdi. (Ömer Seyfettin, Yalnız Efe, 12)

Bunun en büyük delili Anadolu fethedildikten sonra bu topraklarda kurulan medreseler, tekkeler ve çarşılardır. (Mehmet Kaplan, Kültür ve Dil, s. 76)

Cemil Hoca bütün bu dağdağa içinde bile, aksi ispat edilmediği müddetçe, düşüncelerinin ana yolundan ayrılmamış, metodik düşünme prensiplerine daima bağlı kalmıştır. (Halil Açıkgöz, Cemil Meriç ile Sohbet, s. 9)

Beş yüz ton ağırlığındaki bir hidrolik vinci denize düşmüştü. Ben çağrılmazdan önce başka bir dalgıç tutulmuş, adam çok çalışmış, fakat vinci bir türlü kurtaramamıştı. (Halikarnas Balıkçısı, Dalgıçlar, s. 23)

Bin bir etkinin ortasında varlığını ayakta tutmaya çalışıp didinirken, dilini kullanaraktan seçen, kara veren, türdeşleriyle çatışan, anlaşan hep insandır. (Nermi Uygur, Dilin Gücü, s. 61)


Yanıt Açıklaması:

Zarf-Fiillerden Oluşan Birleşik Zarf-Fiil Grupları: Zarf-fiillerin edatlarla kullanılması çok nadirdir. Bunlardan -XncAyA kadar. -AlI beri, -AlIdAn beri en yaygın olan biçim birimlerdir.

Doğru cevap A'dır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum