Türkiye Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #966594

Türkiye'de bulunan su kaynakları ile ilgili aşağıda verilen bilgilerin hangileri doğrudur?

I-Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili olmasına karşılık deniz ürünleri ve deniz taşımacılığından yeterince faydalanamamaktadır.

II-Nehirlerin düzensiz akışları ve eğimlerinin fazla olması gibi nedenlerle akarsularda taşımacılık yapılamamaktadır.

III-Akarsular kuvvetli eğimleri ve gömük yataklarıyla büyük bir hidroelektrik potansiyeline sahiptirler.

IV-Türkiye’nin sahip olduğu su kaynaklarının önemli bir kısmı buharlaşmayı ve yeraltı su kaynaklarını beslediği için kullanılamamaktadır.

V-Türkiye, kullanılabilir su açısından zengin bir ülkedir.


I-II-III-IV

I-II-III-V

II-III-IV-V

I-II-IV-V

I-II-III-IV-V


Yanıt Açıklaması:

Su Kaynakları Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili olmasına karşılık deniz ürünleri ve deniz taşımacılığından yeterince faydalanamamaktadır. Aynı şekilde akarsular açısından sahip olunan zenginlik nehir taşımacılığına yansımamaktadır. Nehirlerin düzensiz akışları ve eğimlerinin fazla olması gibi nedenlerle akarsularda taşı- 5 Türkiye Ekonomisi macılık yapılamamaktadır. Buna karşılık akarsular kuvvetli eğimleri ve gömük yataklarıyla bü- yük bir hidroelektrik potansiyeline sahiptirler. Türkiye’nin önemli yeraltı su rezervlerine sahip olduğu tahmin edilmektedir (http://www.dsi.gov.tr/ toprak-ve-su-kaynaklari Erişim 12.11.2018). Türkiye durgun sular (göller) açısından da zengindir. Türkiye’nin sahip olduğu su kaynaklarının önemli bir kısmı buharlaşmayı ve yeraltı su kaynaklarını beslediği için kullanılamamaktadır. Diğer yandan göllerin bir kısmı da tuzlu ve sodalı olduğu için, bu durum kullanılabilir su rezervleri açısından olumsuzluk yaratmaktadır. Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 1.519 m3 civarındadır. Türkiye, kullanılabilir su açısından zengin bir ülke değil, aksine su azlığı yaşayan bir ülkedir

Yorumlar
  • 0 Yorum