Türkiye Selçuklu Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #754184

Eskiden beri boy birliği esasına göre örgütlenen Türk devletlerinde boy beylerinin güç gösterileri devlete zarar verdiği için II. Kılıç Arslan,  çözüm olarak göçebeleri yerleşik hayata geçirmeye karar vermiştir. Devletin söz konusu yolla merkeziyetçileşmesine boyun eğmeyen bazı Türkmenler ile ilgili sorun nasıl çözülmüştür?


Merkezi otoriteye boyun eğmeyen Türkmenler Anadolu dan sürüldü.

Merkezi otoriteye boyun eğmeyen Türkmenler baskı altına alınarak etkisizleştirildi.

Merkezi otoriteye boyun eğmeyen Türkmenler  ayrılıp dağlara çekilerek göçmen yaşamlarını sürdürdüler.

Merkezi otoriteye boyun eğmeyen Türkmenler uçlara doğru kaydırıldı,burda hayat tarzlarını sürdürüp fetih yapmakla görevlendirildiler.

Merkezi otoriteye boyun eğmeyen Türkmenler  ağır biçimde cezalandırıldılar.


Yanıt Açıklaması:

Türkistan’daki bütün Türk hanedanlarının da başlıca meselesi olan ve hane- danların sonunu getiren bu husus, Türk devletinin yapısıyla ilgiliydi. Yer yer ifade edildiği gibi boy birliği esasına göre örgütlenen Devlet, temsil ettikleri nüfus nis- betinde boy beylerinin güç gösterilerine sahne olabilmekteydi. Meselenin başlıca çözüm yolu göçebeleri yerleşik hayata geçirmekti ve bu da devletin merkeziyetçi- leşmesi anlamına geliyordu. Türkmenlerin muhtelif bölgelere dağıtılarak yerleştirilmesiyle, devletle pazarlık güçlerini kaybecek olan Türkmen beyleri ise örften kaynaklanan bu rollerini terk etmeye yanaşmıyorlardı.

Merkezî idarenin otoritesine boyun eğmeyen Türkmenler ise uçlara doğru kayarak/kaydırılarak, buralarda hem fetihlere devam edecek, hem de kendi hayat tarzlarını sürdürebileceklerdi.

Yorumlar
  • 0 Yorum