Türkiye Selçuklu Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #788820

Süleyman Şah’ ın Gürcistan Seferi neticesinde Gürcistan Kraliçesi' nin  savaştan sonra Selçuklu topraklarını işgâle tevessül edememesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?


Süleyman Şah' ın verdiği gözdağı

Diplomatik yazışmalara bağlı kalması

Selçuklular kadar olmasa da büyük kayıplar vermesi

Gönderilen elçilerin yanlış bilgi aktarımı

Diğer hemhududu olan devletlerden çekinmesi


Yanıt Açıklaması:

Süleyman Şah’ ın Gürcistan Seferi’nde Gürcü ordusunun nedereyse yenilmek üzereyken Süleymanşah’ın çetrdârı-nın düşmesinin bir anda kargaşaya sebep olduğu anlaşılmaktadır. Atının ayağı tökezlediği için çetrdârının düşmesi sultanın bir felakete uğradığı şeklinde anlaşıdı. Çünkü savaşlarda sultanın bulunduğu yer ve daha önemlisi, sultanın hayatta olduğu çetrden anlaşılırdı. Bunun üzerine Selçuklu ordusu telâş içerisinde dağılmaya başladı. Bizzât sultan komutanlarına isimleriyle seslenip, hayatta olduğunu duyurmaya çalıştıysa da orduyu toplamak mümkün olamadı. Çok sayıda ölü ve esir veren Süleymanşah ordusunun kalanlarıyla, fakat ağırlıklarını savaş meydanında bırakarak Erzurum’a doğru çekilmek zorunda kaldı (1202). Esir düşenler arasında, fedakârca bir hareketle düşman hakkında bilgi toplamak amacıyla, Gürcü ordusunun çok yakınlarına kadar sokulmuş olan Mengücek beyi Behramşah da bulunmaktaydı.

Bununla birlikte Thamara, Selçuklular kadar olmasa da büyük kayıplar verdiğinden savaştan sonra Selçuklu topraklarını işgâle tevessül edemedi. Dolayısıyla bu yenilgi Süleymanşah’ın iktidarını sarsacak bir etki de yaratmadı.

Yorumlar
  • 0 Yorum