Türkiye´de Demokrasi Ve Parlemento Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #936923

12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleştirilen askeri darbe sonunda bütün yasaklara ve sıkı denetimlere rağmen eski siyasi partilerin geleneğinden gelen siyasal oluşumların önüne tümüyle geçilemedi ve kısa zamanda siyasi parti kurma aşamasına geçildi. Adalet Partisi devamı olduğu gerekçesiyle Milli Güvenlik Konseyi kararı ile kapatılan parti aşağıdakilerden hangisidir?


Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP)

Anavatan Partisi (ANAP)

Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP)

Halkçı Parti (HP)

Büyük Türkiye Partisi (BTP)


Yanıt Açıklaması:

Bütün yasaklara ve sıkı denetimlere rağmen eski siyasi partilerin geleneğinden gelen siyasal oluşumların önüne tümüyle geçilemedi ve kısa zamanda siyasi parti kurma aşamasına geçildi. İlk aşamada 15 Mayıs 1982’de, 1980 sonrasının ilk siyasi partisi olarak Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP) kuruldu. Bu partiyi Anavatan Partisi (ANAP), Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP), Halkçı Parti (HP) ve Refah Partisi (RP) gibi siyasi partiler takip etti. Bu arada aynı günlerde kurulan Büyük

Türkiye Partisi’nin, feshedilmiş bir partinin (Adalet Partisi) devamı olduğu gerekçesiyle Milli Güvenlik Konseyi kararı ile kapatılması, 12 Eylül yönetiminin 1980 öncesindeki siyaset anlayışının geri gelmesini önleme konusunda ne denli kararlı olunduğunu gösterdi. Bununla birlikte yeni partilerin kurulmasının önüne geçilemedi. Bu süreçte Büyük Türkiye Partisi’nin yerine kurulan Doğru Yol Partisi’nden başka, Yeni Düzen Partisi, Yeni Doğuş Partisi, Cumhuriyetçi Muhafazakâr Parti gibi partiler de kuruluş aşamalarını tamamladı.

Yorumlar
  • 0 Yorum