Türkiye´de Felsefenin Gelişimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #672769

Aşağıdakilerden hangisi felsefenin olumsuzlanmasında önce gelen isimlerden Gazali’nin İslam akidelerinden hareketle düşünce üreten ve hakikate varmaya çalışanları topladığı 4 sınıftan biri değildir?


Evrenin dışında olduğu söylenen idealara erişme imkanına sahip bireylerden başka hiç kimsenin bilgiye ulaşamayacağını süren Platoncular

Rey ve istidlal sahibi olduklarını iddia eden kelamcılar

Hakikatleri “imam-ı masumdan” öğrendiklerini söyleyen Batiniye fırkası

Mantık ve burhandan hareket eden filozoflar

Tanrı’nın huzurunda bulunduklarını iddia eden mutasavvıflar


Yanıt Açıklaması:

Felsefenin olumsuzlanmasında önde gelen isimlerden biri olan Gazalî’ye göre, felsefe, hakikate varma yollarından biridir. Gazalî, İslam akidelerinden hareketle düşünce üreten ve hakikate varmaya çalışanları dört sınıfta toplamıştır: 1- Rey ve istidlal sahibi olduklarını iddia eden kelamcılar. 2- Hakikatleri “imam-ı masumdan” öğrendiklerini söyleyen Batiniye fırkası. 3- Mantık ve burhandan hareket eden filozoflar. 4- Tanrı’nın huzurunda bulunduklarını iddia eden mutasavvıflar (Gazali 1990, 21-22). Ona göre bu gurupların dışında hakikati aramak umutsuz bir uğraştır. Bunların dışında kalan çalışma alanları taklit esasına dayanır ve taklitle hakikate varmanın imkanı yoktur.

Yorumlar
  • 0 Yorum