Türkiye´de Felsefenin Gelişimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #593055

I. Hars ve medeniyet, mefkurecilik, milli vicdan ve maddecilik gibi konu başlıkları incelenmiştir

II. Türklerde kainat anlayışı, eski Türk kozmogonisi ve ilgili efsaneler üzerinde durulmuştur

III. Eser Ziya Gökalp'in ölümünden sonra basılmıştır; çalışma bir başlangıç ve beş kitap şeklinde bölümlenmiştir

Yukarıda içerikleri hakkında bilgi verilen Ziya Gökalp eserleri, sırası ile aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? 


  1. Türkçülüğün Esasları, II. Türk Töresi, III. Türk Medeniyeti Tarihi
  1. Türk Töresi, II. Türkçülüğün Esasları, III. Türk Medeniyeti Tarihi 
  1. Türk Medeniyeti Tarihi, II. Türkçülüğün Esasları, III. Türk Töresi
  1. Türkçülüğün Esasları, II. Türk Medeniyeti Tarihi, III. Türk Töresi
  1. Türk Medeniyeti Tarihi, II. Türk Töresi, III. Türkçülüğün Esasları

Yanıt Açıklaması:

Türkçülüğün Esasları (1923) adlı kitap, Ziya Gökalp’ın temel kitabı sayılabilir. Çeşitli konulardaki düşüncelerini Türkçülük çerçevesinde sistemleştirmiştir. Kitabın bölüm başlıkları işlenen konuları ortaya koymaktadır. Türkçülük tarihi, Türkçülüğün tanımı, Turancılık, hars ve medeniyet, maddecilik, mefkurecilik, milli vicdan, dil, sanat, ahlak, hukuk, din, iktisat, siyaset ve felsefe gibi başlıklar Türkçülük çerçevesinde bütünlüklü bir yapı olarak ortaya konmuştur. 

Türk Töresi (1923), Gökalp’ın milletin temellerini anlamak açısından Türk tarihinin kökenlerini araştırma denemelerinden biridir. Türk Töresi adlı kitapta, Türklerin İslamiyet öncesi dini töreleri ile hukuki törelerini inceleyeceğini bildirmiştir. Bu bağlamda dini mantık, takvim, inanç değeri olan hayvanlar, Şamanist inançta ilahlar ile ruhlar ele alınmıştır. İkili tasnifin Türkler ve Çinliler’deki durumu, Oğuz dini, il dininin esasları, Eski Türk kozmogonisi ve ilgili efsaneler, Eski
Türklerde kainat anlayışı gibi konular incelenmiştir. 

Türk Medeniyeti Tarihi (1925) ölümünden sonra basılmıştır. Yayınlanan kısım İslamiyet öncesini konu edindiğinden büyük ölçüde Türk Töresi kitabının içeriğiyle örtüşür. Çalışma bir başlangıç ve beş kitap şeklinde bölümlenmiştir. Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum