Türkiye´de Felsefenin Gelişimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #592580

"Bütünüyle idealsiz bir insan düşünülemez. Ancak bizde ideal, muayyen bir amacı ifade etmekten ziyade, umumi bir arzuyu ihtiva etmektedir. Böyle olduğundan, hedefe ulaşmayı ancak irade ve gayretimizle değil, tesadüften bekleriz. Bu durum bizde tembellik, aşırı tevekkül, şaşkınlık vs. gibi sıfatların fazlasıyla hakim olmasına sebep olmuştur."

Buna göre; Filibeli'nin muayyen bir amacı ifade etmek derken altını çizerek, bizde eksik olduğunu düşündüğü "nosyon" aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru verilmiştir?


Ethik

Yöntem

Ontoloji

Paradigma

Kritisizm


Yanıt Açıklaması:

İslam dünyası ya da Doğu eleştirel bir şekilde incelendiğinde, en büyük eksikliğin yöntemsizlik olduğu görülür. Yöntemsizlik, açık ve belli bir idealizmin olmamasına yol açmıştır. Gerçi bütünüyle idealsiz bir insan düşünülemez. Ancak bizde ideal, muayyen bir amacı ifade etmekten ziyade, umumi bir arzuyu ihtiva etmektedir. Böyle olduğundan, hedefe ulaşmayı ancak irade ve gayretimizle değil, tesadüften bekleriz. Bu durum bizde tembellik, aşırı tevekkül, şaşkınlık vs. gibi sıfatların fazlasıyla hakim olmasına sebep olmuştur. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum