Türkiye´de Felsefenin Gelişimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #672740

Felsefe ile din arasındaki yöntem açısından en belirleyici ayrım aşağıdakilerden hangisi olarak görülebilir?


Felsefe, Dinlerdeki gibi birtakım ritüellerin uygulanmasını gerektirmez, din kişinin yaşam biçimini yönlendiren bir ilkeler, kurallar bütünüyken felsefe; metafizik, nihai hakikat, bilgi ve hayatın araştırılması gibi birçok kavramı ele alan daha geniş bir disiplin alanıdır.

Din her ne kadar bir lider önderliğinde olsa da zamanla büyük kitleler tarafından benimsenen ve uygulanan bir kurallar ve ilkeler bütünüyken felsefe daha çok kendi kurucusu ile özdeşleşen, daha kişisel bir yapıdır.

Felsefi akımların, dinlerin çoğunda olduğu gibi bir kutsal kitabı ya da tanrısı yoktur, yani felsefede kutsallık kavramı bulunmaz.

Din evren tasavvurundaki değerlere iman edilmesini ister, felsefede ise şüphecilik ve eleştirellik vardır ve bir olgunun ispatının peşindedir.

Din, inanç sistemindeki en geniş ve kapsayıcı yapıdır ve felsefenin de alt dallarından birinin konusunu oluşturur. Felsefe ise varlık, evren, insan ve bilgiyle ilgili düşüncelerin bütününü oluşturan bir disiplindir.


Yanıt Açıklaması:

Felsefenin kendine has konuları, yani evren tasavvurundaki sorunlar olan insan, varlık, Tanrı, ruh farklılıkların bir yanını oluştururken, felsefenin kullandığı yöntem de diğer yanını oluşturmaktadır. Konu ortaklığı olmakla birlikte felsefe ile din arasındaki ayrım, esas olarak yöntem açısından ortaya çıkar. Din, evren tasavvurundaki değerlere iman edilmesini isterken, felsefî düşüncenin temel ilkeleri arasında yer alan şüphe iman etmenin önündeki en önemli etmendir. şüphe, felsefe yönetiminin temel ilkeleri arasında olduğu sürece, sorunların giderilmesinde başarılı olamamaktadır. Şüphe, sürekli başka şüpheler doğurduğundan, iman temelli din ile felsefe arasında sürekli bir uyumsuzluk olmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum