Türkiye´de Felsefenin Gelişimi 2 Deneme Sınavı Sorusu #761517

Aşağıdaki söylemlerin hangisi Bedia Akarsu’nun ahlak hakkındaki görüşlerinden birisi değildir?


Ahlak alanında her şeyi ölçüp biçecek, neyin ahlaklı neyin ahlak dışı olacağını bildirecek bir ölçü yoktur.

Bazen tek tek kişilerin bile ayrı ahlak anlayışları olduğu gibi, herhangi bir davranış çeşitli çağlarda ve farklı uluslarda farklı değerlendirilebilmektedir.

İyi hakkında verilen kararlar, ahlak öğretilerini birbirlerinden ayırır.

Ahlak kanunlarının tabiattan olduğu ya da Tanrı tarafından konduğu söylendiğinde, onların mutlaklılığı kabul edilmiş olur.

Ahlak, insanın belirlenmesinde en üst mevkii işgal eder.


Yanıt Açıklaması:

Duralı, ahlakı felsefenin merkezine koymuş ve ahlakı dine bağlamıştır. Adı geçen kitabın Ahlak bölümünde, Varlık ve kavram araştırmaları yapan metafizik ile bilginin kendisinin incelendiği bilgi öğretisi yanında ahlakı saymış ve bunların felsefenin birbirlerini tanımlayan unsurları olarak kabul etmiştir. Bu bağlamda ahlakı şöyle nitelendirmiştir: Hak-batıl, iyi-kötü, güzel- çirkin zıtlıklarını tespit ile temyiz etme düşünme çabalarını kendine konu alan ahlaktır. Bu niteliğiyle ahlak, insanın belirlenmesinde en üst mevkii işgal eder. Ahlakın temeline adalet ilkesinin konması da bu yaklaşımın bir gereğidir. Bu açıdan yaklaşıldığında “E” şıkkında yer verilen görüşler Duralı’nın görüşleri olduğundan dolayı, doğru cevap bu şıktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum