Türkiye´de Felsefenin Gelişimi 2 Deneme Sınavı Sorusu #755767

...........................................(1918) adlı eserinde Köprülü, Anadolu’da gelişen İslam anlayışının Orta Asya kökenli olduğunu ve Türklerin bu çerçevede İslamiyet’i benimsedikleri üzerinde durmaktadır.

Yukarıda Fuad Köprülü'nün bir eserinin içeriği açıklanmıştır. Yapılan açıklamaya göre  aşağıdaki eserlerden hangisi boşluk bırakılan yere getirilmelidir?


Anadolu'da İslamiyet

İslam ve Türk Hukuk Tarihi

Türk Edebiyat Tarihi

Türkiye Tarihi Anadolu’nun İstilasına Kadar Türkler

Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar


Yanıt Açıklaması:

Türk Edebiyatında ilk Mutasavvıflar (1918) adlı eserinde Köprülü, Anadolu’da gelişen islam anlayışının Orta Asya kökenli olduğunu ve Türklerin bu çerçevede islamiyet’i benimsedikleri üzerinde durmaktadır. Bu bağlamda, tasavvufun Türkistan’da nasıl geliştiği, Horasan’ın Eski iran ananelerini göğsünde sakladığını aynı zamanda islamiyet’ten sonra tasavvuf merkezlerinden biri, belki de birincisi, olduğunun altını çizmiştir (Köprülü 1976, 17-18). Böylelikle, tasavvuf anlayışında islam dışı unsurların bir kısmının iran kökenli olma nedenini de açıklamıştır. Köprülü adı geçen çalışmasında, Hoca Ahmet Yesevi ve Yunus Emre üzerinde durmuştur.Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum