Türkiye´nin Kültürel Mirası 1 Deneme Sınavı Sorusu #725073

31.22 metre çapındaki kubbeye sahip, sekiz dayanağa oturan kubbe ile hem daha kısa kemer açıklıkları veren güvenli bir tasarım seçilen ve iki yanda fil
ayaklarını destakleyen büyük payandalar yan mahfiller içinde gizlenerek dış yüzeye ulaştığı camii aşağıdakilerden hangisidir?


Edirne Selimiye Camii

Babaeski Semiz Ali Paşa Camii

Kasımpaşa Piyale Paşa Camii

Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii

Beşiktaş Sinan Paşa Camii


Yanıt Açıklaması:

Edirne Selimiye Camii 1568-75: Ayasofya’yı geçme arzusu Sinan’ın olduğu kadar Osmanlı’nın da arzusu olmalıdır ki bu büyüklükte bir cami yapılmak istenmiştir. 31.22 metre çapındaki kubbe Ayasofya ile yarışmaktadır. Ayasofya şeması Sinan tarafından da Süleymaniye’de denenmiş ancak Sinan yine de altıgen şemayı daha çok sevmiştir. Diğer yandan bu kadar büyük bir kubbeyi sorunsuz olarak taşıtmak da önemliydi. Ayasofya’nın kubbesi birkaç kez yıkılıp yapılmıştı. Ayasofya’da devam eden sorunlara Sinan da bazı çözümler üretmişti. O nedenle Sinan statik sorunları çok iyi bilmektedir. Sinan burada sekiz dayanağa oturan kubbe ile hem daha kısa kemer açıklıkları veren güvenli bir tasarım seçmiş hem de kareye oturan Ayasofya kubbesini reddederek onu gözden düşürmüş ve yeni bir tasarım ortaya koymuştur. Dolayısıyla yapıda çok güvenli bir sistem izlenir. Bu temkinli davranış Sinan’ın Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii’nde görülenin tam zıttıdır. İki yanda fil ayaklarını destakleyen büyük payandalar yan mahfiller içinde gizlenerek dış yüzeye ulaşırlar. 

Yorumlar
  • 0 Yorum