Türkiye´nin Kültürel Mirası 1 Deneme Sınavı Sorusu #628636

Aşağıdakilerden hangisi, “Hayır amaçlı kurulmuş olan yapılar ile birlikte bu yapıların giderlerini ve sürekliliğini sağlayacak gelir kurumları da bulunan” sisteme verilen addır?


Vakıf sistemi

Toprak Sistemi

Dirlik sistemi

Tımar sistemi

Veraset sistemi


Yanıt Açıklaması:

İslam hukukunda vakıf, toplum için bir hayır kurumu niteliğindedir. Vakıfta bir yanda hayır amaçlı kurulacak yapılar, diğer yanda bu yapıların giderlerini ve sürekliliğini sağlayacak gelir kurumları bulunur. Vakıf sistemi Anadolu Selçuklu Beylikler daha sonra da Osmanlı Dönemi’nde bütün yapıların oluşumunda rol oynamıştır. Vakıflar diğer yandan vakfiyeyi yapan kişinin vakfiyede yer alan ailesine de gelir sağlar. Aksi halde vakıf sahibi, Osmanlı’da miras hakkı olmadığından aile üyelerine başka bir gelir bırakamaz.

Osmanlı Devleti'nde toprakların büyük bir kısmı devlete aitti. Mülk arazi toprakların çok küçük bir kısmını oluşturuyordu. Devletin sahip olduğu toprakların büyük bir kısmını dirlik toprakları oluşturmaktaydı. Osmanlı Devleti'nde bir kısım memurlara maaş yerine dirlik topraklarının gelirleri tahsis edilmiştir. Ayrıca devlet tımarlı sipahilerin beslenmesi için de dirliklerin gelirlerini tahsis etmiştir. Böylece devlet hazineden harcama yapmadan büyük bir atlı orduya sahip olmuştur. Tımar Sistemi, askeri bir sistem olmasının yanı sıra aynı zamanda idari bir sistemdir. Veraset sistemi ise Osmanlı Devleti zamanında tahta geçme sistemine verilen addır.

Yorumlar
  • 0 Yorum