Türkiye´nin Kültürel Mirası 1 Deneme Sınavı Sorusu #633257

Aşağıdakilerden hangisi, Sivas-Divriği Ulu Cami ve Şifahanesi’nde, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1942 yılında yapılan işlerden biridir?


Türbenin kapatılmış kapısı açılmış, şifahaneye geçiş sağlanmıştır.

Cami ve şifahanenin damı taş, sonrasında de saç kaplanmıştır.

Kuzey, doğu, güney cephelerinin önü hafriyat yapılarak açılmıştır.

Caminin taş kılıflara alınan payelerinin kılıfları sökülmüştür.

Dışa doğru eğilen batı portali betonarme hatılla sağlamlaştırılmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, 1942 yılından sonra türbenin daha evvelce örülerek kapatılmış kapısı ile camiye bakan hacet penceresi açılarak, türbenin cami ve şifahane ile bağlantısı sağlanmıştır.

Maarif Vekaleti 1949’da şifahanenin onarımına başlamışsa da bu onarımı tamamlayamamıştır. 1959’da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kuzey, doğu ve güney cephelerinin önü binayı rutubetten korumak amacıyla hafriyat yapılarak açılmış, doğu cephesinin önüne bir istinat duvarı inşa edilmiştir. 1962’de caminin evvelce taş kılıflara alınan payelerinin kılıfları sökülmüş, çürüyen kemer ve tonoz taşları yenilenmiş, dışa doğru eğilen batı portali betonarme bir hatılla sağlama alınmış, cami ve şifahanenin damı 1964-1965’de taş, 1967’de saç kaplanmıştır. 1971’de şifahanenin batısındaki toprak zeminin önüne ve doğu cephe duvarına paralel birer istinat duvarı, doğu cephesinin önüne ayrıca, kolonlara oturan üstü taş kaplamalı betonarme platform yapılmış ve buraya çıkılabilmesi için binanın kuzeydoğu ve güneydoğu köşelerine betonarme merdivenler kurulmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum