Türkiye´nin Kültürel Mirası 1 Deneme Sınavı Sorusu #567966

Aşağıdakilerden hangisi, İstanbul’un Dünya Mirası Listesi’ne girişi ve gerekçelerinden biri değildir?


Hayvan ve bitki topluluklarının gelişimindeki süreçleri sunan örnekler olması

Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentinin en önemli anıtlarıyla temsil edilmesi

Ayasofya ile Süleymaniye Camii gibi evrensel mimarlık başyapıtlarını içermesi

Karasurları, askeri mimarlık alanında önde giden bir referans kaynağı oluşturması

Antik Dönem ve Doğu Roma başkenti en önemli anıtlarıyla temsil edilmesi


Yanıt Açıklaması:

 

ICOMOS İstanbul’un Tarihi Alanlarının i, ii, iii, ve iv sayılı ölçütler uyarınca Dünya Mirası Listesi’ne girmesini önermektedir.
Ölçüt i: önerilen kültürel miras ünik anıtlar ve 527-537 yılları arasında, Aydınlı Anthemios ve Miletli İsidoros tarafından yapılan Ayasofya ile Sinan mimarisinin bir başeseri olan Süleymaniye Camii gibi evrensel mimarlık başyapıtlarını içermektedir.
Ölçüt ii: Tarih boyunca kentin merkezindeki anıtlar Avrupa ve Asya’da gelişen mimari, anıtsal sanatlar ve mekân organizasyonu üzerinde etkili olmuştur. Böylece, 447 yılında yapılan ikinci savunma hattı olan önsuruyla II. Theodosius’un 6 650 metre uzunluğundaki Karasurları, Ayasofya’nın bir sürü kiliseye ve daha sonra camilere model oluşturmasından ve Konstantinopolis’in saray ve kiliselerinin mozaiklerinin doğu ve batıdaki Hristiyan sanatını etkilemesinden daha önce, askeri mimarlık alanında önde giden bir referans kaynağı oluşturmuştur.
Ölçüt iii: İstanbul Bizans ve Osmanlı uygarlıklarına tanıklık etmekte üniktir.
Ölçüt iv: Topkapı Sarayı ve Süleymaniye Külliyesi (kervansaray, medrese, tıp medresesi, kütüphane, hamam, tabhane, mezarlık vd.) Osmanlı Dönemi’ nin en iyi örneklerini barındırmaktadır. Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum