Türkiye´nin Toplumsal Yapısı Deneme Sınavı Sorusu #835788

  1. Türkiye’de 2 çocuk sahibi olma normunun yerleşmesi sürecinde 1 veya 2 çocuklu çekirdek ailelerin yaygınlığı artarken; 3 ve daha fazla çocuklu ailelerin yaygınlığı azalmıştır.
  2. Türkiye'de nüfusun büyük bir çoğunluğunun yaşadığı kentlerde tek kişilik ya da tek ebeveynli aileler bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır.
  3. Türkiye'de dağılmış ailelerin yaygınlığı ciddi biçimde artmıştır.

Türkiye'de aile yapısının gösterdiği değişime ilişkin olarak yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri söylenebilir?


I ve II

I ve III

II ve III

I, II ve III

Yalnız II


Yanıt Açıklaması:

Sonuç olarak geçen zaman içerisinde Türkiye’de aile yapısı ve aileye ilişkin özellikler de değişmiştir. Aileye ilişkin en son durumu Koç ve arkadaşları (2013) çok rafine bir şekilde aktarmaktadırlar. Koç vd. (2015) Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA) 2013’te yer alan Türkiye’nin aile yapısına ilişkin verilerin ileri analizini yapmışlardır. Onların aile yapısıyla ilgili elde ettikleri bazı sonuçlar şöyledir:

• Çekirdek aile içinde önemli bir yer tutan çocuklu çekirdek aile dönüşüm sürecinde
en çok etkilenen aile biçimidir. Türkiye’de 2 çocuk sahibi olma normunun yerleşmesi sürecinde 1 veya 2 çocuklu çekirdek ailelerin yaygınlığı artarken; 3 ve daha fazla çocuklu ailelerin yaygınlığı azalmıştır.
• Farklı aile biçimlerinden çeşitli nedenlerle kopan unsurlar geçici geniş aile dışında ikici
bir tampon bölge haline gelen dağılmış ailelerin yaygınlığını çok ciddi biçimde artırmıştır. 1978-2013 döneminde dağılmış ailelerin yaygınlığının 2,1 kat artmış olmasının arkasında iç ve dış göç süreçlerinin olduğu kadar boşanma hızlarının artmasının ve ülkede yaşanan diğer sosyo-ekonomik değişimlerin de önemli katkıları bulunmaktadır.
• Tek kişilik ya da tek ebeveynli ailelerin kurulması süreci “zorunluluk sonucu” olmaktan
çıkarak sosyo-ekonomik, demografik ve özellikle de düşünsel dönüşüm sürecinin
ürünü olarak “tercih sonucu” kurulduğu görülmektedir. Doğru cevap B'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum