Türkiye´nin Toplumsal Yapısı Deneme Sınavı Sorusu #711924

Aşağıdakilerden hangisi çatışma kuramına getirilen eleştirilerden birisidir?


En büyük zayıflıklarından biri insan davranışlarının çoğunun alışveriş ile yönlendirildiği şeklindeki temel varsayımdır.

Toplumsal yapının belirleyici unsuru olarak alt yapıya (ekonomik ilişkileri) esas önemi vermesi, siyasal, hukuksal, felsefi, dinsel ve edebi alanları içine alan üst yapıyı ihmal etmesidir.

Soyut ve mükemmel bir sistem nosyonunu bile kabul etmekten çekinmesidir.

Her ne kadar toplumsal yapıyı biçimlendirmede, ideoloji ve bilginin geçmişte olduğundan daha fazla rol oynadığı gözlemlense de o böyle bir olasılığı fazla vurgulamama konusunda tedbirlidir.

Sosyolojinin “fazla sosyalleştirilmiş insan kavrayışına” ilişkin eleştiriler almış ve toplumsal çözümlemeye insanı geri getirmede uyarıcı olmuştur.


Yanıt Açıklaması:

Çatışma yaklaşımı içinde en bilineni olan Marx’ın yaklaşımına yöneltilen en büyük eleştiri, Marx’ın toplumsal yapının belirleyici unsuru olarak alt yapıya (ekonomik ilişkileri) esas önemi vermesi, siyasal, hukuksal, felsefi, dinsel ve edebi alanları içine alan üst yapıyı ihmal etmesidir. Marx’a göre ekonomik faktörler diğer olayları belirleyen ilk ve en önemli faktördür. Buna göre Marx’ın kuramı tek yanlı nedensellik ilişkisine dayanır. Marx, en büyük eleştiriyi “ekonomik determinizm” anlayışından almaktadır. Marx’ın sınıf kuramında kapitalist toplumda işçi sınıfının gittikçe daha fazla yoksullaşacağı, yaşam koşullarının daha kötü devrimci olacağı öngörülmektedir. Oysaki 20 yy. ın ikinci yarısına doğru kapitalizmin geliştiği ülkelerde işçi sınıfının yaşam koşulları düzelerek proletarya ile burjuva sınıfı arasındaki yaşam düzeyi farkı azalmaktadır. Bu bir yandan üretimin yeni teknolojiler sonucu artmasının, bir yandan da gelir dağılımın işçi sınıfı yararına düzeltilmesinin sonucudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum