Uçak Bilgisi Ve Uçuş İlkeleri Deneme Sınavı Sorusu #802088

Düzlem flapın yapısı ve çalışma şekli aşağıdakilerden hangisidir?


Kanat firar kenarının üst yüzeyi sabit kalırken alt yüzey menteşeli bir yapıyla aşağı doğru saptırılmaktadır.

Yüzey, kanat firar kenarına bir menteşe yapısıyla tutturulmuştur. Flap aşağı yönde saptırılarak kanatın o bölgedeki eğriliği yani hücum açısı değiştirilmektedir.

Bu yapıda kanat firar kenarının üst yüzeyi sabit kalırken alt yüzey menteşeli bir yapıyla hem aşağı doğru saptırılmakta hem de bir miktar kaydırılmaktadır. Bu uygulamada hem kanat eğriliği hem de kanat alanı değiştirilir.

Flap yüzeyi aşağı yönde saptırıldığında flap ve kanat yüzeyleri arasında “slot” olarak adlandırılan bir hava geçiş boşluğu yaratılır. Flap aşağı yönde saptırıldığında, kanat alt yüzeyindeki yüksek enerjili hava bu boşluktan kanat üst yüzeyine transfer edilir. Bu uygulamada hem kanat eğriliği değiştirilmekte hem de sınır tabaka kontrolü yapılmaktadır.

Flap yüzeyi kapalı konumda iken kanat firar kenarı içine gömülü durumdadır. Flap kullanıldığında, kanat firar kenarından dışarı doğru açılarak aşağı yönde sapar. Bu uygulamada hem kanat alanı hem de kanat eğriliği değiştirilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Düzlem flap uygulamasında yüzey, kanat firar kenarına bir menteşe yapısıyla tutturulmuştur. Flap aşağı yönde saptırılarak kanatın o bölgedeki eğriliği yani hücum açısı değiştirilmektedir. Bu uygulamada flap açıları büyüdükçe flap yüzeyinin sırt kısmından akan hava zerrecikleri de taşıma kuvvetini olumsuz etkileyecek şekilde flap yüzeyinden kopmaya başlar. Diğer bir deyişle düzlem flap kullanımı yüksek flap açılarında sınır tabaka ayrılması problemini ortaya çıkarır.  Doğru cevap B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum