Ücret ve Ödül Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #743910

İş değerlendirmenin temel özelliklerine ilişkin aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


İşler değil personel değerlendirilir.

Yapılandırılmamış bir süreçtir.

Analitik plan ve araçlar kullanılmaz.

Yargılamaya yer yoktur.

Personelin yeterliliklerine ve performanslarına bakılmaz.


Yanıt Açıklaması:

İş değerlendirmenin temel özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • İş değerlemede, personel değil işler değerlendirilir. İşler değerlendirilirken o işleri yapan personelin yeterliliklerine ve performanslarına bakılmaz. İş değerlendirmesi, belirli sınırlılıkları olmakla birlikte, sistematik ve bilimsel bir yöntem olarak kabul edilir.
  • İş değerlemesi bir karşılaştırma(mukayese) sürecidir. Bu süreçte işler, doğrudan veya dolaylı olarak birbirleriyle karşılaştırılarak her bir işin göreli değeri belirlenir.
  • İş değerlemesi bir yargılama sürecidir. Bu yargılama, gerek iş tanımlarındaki bilgilerin yorumlanmasında gerekse, iş tanımlarıyla değerleme faktör ve derece tanımlarının karşılaştırılmasında gerekir.
  • İş değerlemesi genellikle analitik bir süreçtir. İş değerleme yargısal ama bilgiye dayalı yargılar içeren bir süreçtir. İşlerin analizi ve tanımlaması ile değerlendirilmesinde analitik plânlar ve araçlar kullanılır.
  • İş değerlemesi sistemli ve yapılandırılmış bir süreçtir. Değerleme yöntem ve planları/ölçekleri şeklinde ortaya çıkan bu çerçeve, tüm değerleyicilerce kullanılan dil, kriterler vb. ortak olmasını sağlar.
Yorumlar
  • 0 Yorum