Ücret ve Ödül Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #650281

I. İşe dayalı (zamana ve performansa) ve kişiye (beceri ve yetkinliklere) dayalı yapılar diye ikiye ayrılır.II. İşletmeler daima işe dayalı yapıları benimser.III. Farklı ücret seviyesi vardır. IV. Her örgüt veya işletmenin mutlaka bir veya birden çok ücret yapısı olabilir.Ücret Yapısı ile ilgili hangisi doğrudur?


I, II ve III

II, III ve IV

I, III ve IV

II ve IV

I ve III


Yanıt Açıklaması:

Bir ücret yapısı üç temel konuda verilecek kararlara göre oluşturulur: 1) U¨cret farklılıkları için esas alınacak kriterin ne olacağı, 2) U¨cret derece veya düzey/kademe sayısının ne olacağı ve 3) Düzeyler arasında ve aynı düzey içinde ücret farklılıklarının ne kadar, nasıl olacağı. İlk konu, ücret farklılıklarında işin değerinin mi, kişilerin değerinin mi esas alınacağıyla ilgildir. Buna göre ücret yapıları, işe dayalı (zamana ve performansa) ve kişiye (beceri ve yetkinliklere) dayalı yapılar diye ikiye ayrılır. İşletmeler duruma göre kişiye dayalı, işe dayalı veya işin ve kişin değerini birlikte hesaba katan karma yapıları benimseyebilir. İkinci konu, ücret yapısında kaç farklı ücret seviyesinin bulunacağıdır. Bu durum işlerin tek tek ya da sınıflandırılarak ücretlendirilmesine göre farklılık gösterecektir.

U¨cret yapısı, işler ve çalışanlar arasında göreli ücret düzeyleri veya farklılıkları olduğuna göre, her örgüt veya işletmenin mutlaka bir veya birden çok ücret yapısı olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum