Ücret ve Ödül Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #585058

Aşağıdakilerden hangisi işe dayalı yapılarda işlerin ücretlendirilmesi ya da ücret yapısının oluşturulması sürecinin aşamalarından biri değildir?


İş değerlemesi yapılarak işlerin göreli değerinin belirlenmesi

İş hiyerarşisinin/yapısının oluşturulması

İş hiyerarşisindeki farklı değerdeki her bir iş veya iş
grubu için farklı ücret düzeylerinin veya
aralıklarının belirlenmesi

Mevcut bireysel ücretlerin durumunun analiz edilmesi ve yapıya uyumunun sağlanması

Aynı iş grubundaki kişiler arasında öngörülen taban ve tavan sınırlar arasında kıdem, performans vb. faktörler gözetmeksizin eşit ücret sistemi uygulanması


Yanıt Açıklaması:

İşe dayalı yapılarda işlerin ücretlendirilmesi ya da ücret yapısının oluşturulması sürecinin aşamaları şunlardır: 1) İş değerlemesi yapılarak işlerin göreli değerinin belirlenmesi, 2) İş hiyerarşisinin/yapısının oluşturulması, 3) İş hiyerarşisindeki farklı değerdeki her bir iş veya iş grubu için farklı ücret düzeylerinin veya aralıklarının belirlenmesi. 4) Mevcut bireysel ücretlerin durumunun analiz edilmesi ve yapıya uyumunun sağlanması, 5) Yapıya uygun olarak dönemlik ücret artış ve ayarlamalarının yapılması 6) Aynı iş grubundaki kişiler arasında öngörülen taban ve tavan sınırlar arasında kıdem, performans vb. faktörlere göre ücret farklılaştırması ve 7) Uygulama sonuçları ve değişmelere göre ücret düzey ve aralıklarında gerekli güncellemelerin yapılması ve böylece ücret yapısının devamlılığının sağlanmasını içerir.

Yorumlar
  • 0 Yorum